3 st Tomatin slutlagrade på italienska vinfat

Ingen vet riktigt när man började destillera whisky på den plats där Tomatin nu ligger, ett par mil söder om Inverness, men destilleriet var under en period Skottlands största, fram till 2002, då man monterade ner knappt hälften av pannorna så att man nu bara har ett dussin kvar. Och sedan dess har man fokuserat på kvalitet snarare än kvantitet, ofta med en glimt i ögat. Som med denna blinkning till Italien, tre olika whiskies som alla fått en rejäl slutlagring på italienska vinfat. Kommer till Systembolaget 11 april. UPPDATERAT LANSERINGSDATUM: 2 maj 2024

Tomatin 2010 Amarone Cask Limited Edition 12 yo

Efter tio år på ekfat har denna whisky fått ligga över ett år på fat som hållit kraftfullt Amaronevin. Bland doftnoterna kan nämnas inkokta päron och rabarber, och i smaken anas jordgubbssylt och välgräddad smördeg, följt av både kanel och äpple i finishen.

Alkoholhalt: 46 %
Nr: 4161001
Volym: 70 cl
Pris: 998 kr
Lanseringsdatum: 11 april 2 maj

Tomatin 2010 Marsala Casks Limited Edition 12 yo

Denna whisky har fått mer än två år på fat som hållit Marsala, det söta och aromatiska starkvinet från Sicilien. Så det är inte förvånande att doftnoterna ser ut som en dessertmeny: panettone, syltad lime, vit choklad, hasselnöt och blodapelsin som spelar mot en kuliss av rostad ek.

Alkoholhalt: 46 %
Nr: 4162101
Volym: 70 cl
Pris: 998 kr
Lanseringsdatum: 11 april 2 maj

Tomatin 2010 Barolo Cask Limited Edition 12 yo

För de italienska Barolo-vinerna gäller att de måste ligga minst 18 månader på fat, vilket mättar faten med både smak och arom. Och när man sedan fyller dessa fat med whisky och låter det ligga i ett par år så hinner många av dessa smaker och aromer vandra ut i whiskyn: mörk choklad, tranbär, mjöd, kryddor, grapefrukt och kanderad mandel.

Alkoholhalt: 46 %
Nr: 4162001
Volym: 70 cl
Pris: 998 kr
Lanseringsdatum: 11 april 2 maj

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!