Larmrapport: Islay sjunker!

Under påskhelgen så samlades de ledande forskarna i ämnet postglacial landhöjning för ett extra insatt möte i Edinburgh. Orsaken till denna skyndsamhet var en rapport som presenterades under förra veckan där man har noterat en alarmerande ökning i hur snabbt landsförändringarna sker i Skottland i allmänhet och de Inre Hebriderna i synnerhet.

Under de senaste femtio åren så har mätningar på seismisk aktivitet gjorts över hela Skottland men med ett särskilt fokus på The Great Fault line som löper tvärs över Skottland från Inverness till södra punkten på ön Skye på västkusten.

Det som man nu har noterat är att det har skett en separation och ytterligare en förkastning har utvecklats och den ligger rakt under ön Islay.

Professor Rockstone, den forskaren som ligger bakom rapporten som nu den brittiska regeringen måste ta ställning till, säger i en intervju med BBC att det han och hans team har kommit fram till är högst alarmerande.

Med sina prognoser så ser de inte att Islay kommer att kunna hålla sig över havsnivån ens under den närliggande framtiden.

– Den nya förkastningen rör sig snabbt och det gör att den postglacial landhöjning av fastlandet skjuter upp marken mer kraftfullt än vad vi tidigare har skett. Detta i sin tur gör att de Inre Hybriderna sjunker ned i havet när sprickan under dessa öar växer i bredd.

Under en presskonferens på måndag morgonen så stod det klart att åtgärder måste tas och det snabbt. För att stävja trycket på landmassan som utgör Islay så måste hela ön med omedelbar verkan utrymmas och alla verksamhet stoppas. Islay klarar helt enkelt inte av mer tyngd.

Detta är naturligtvis ett tufft besked för Skottland, alla boende på ön samt alla whiskyälskare. Islay kommer att stängas från och med den 1 april och under minst femtio år.

För att hålla dig uppdaterad i ärendet så kan du följa BBCs liverapporteringen från färjeläget i Kennacraig på denna länk: https://www.bbc.co.uk/breakingnewslive

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!