Emma tipsar: Nyfunnen ryefavorit & en insmickrande len skotte

Skotsk whisky var det första jag blev förälskad i när jag tog mina första nyfikna steg i maltvärldens oändliga urval. Sedan dess har min fascination utvidgats och nyfikenheten har inga gränser. Vissa perioder försöker jag finna nya, obskyra buteljeringar och vid andra tillfällen söker jag bekräftelse och igenkänning i trygga och klassiska val.

Glentauchers 23 YO

I början av juni hade denna 23-åring Sverigepremiär som tillfällig lansering på Systembolaget. Glentauchers är kanske inte den mest igenkända single malt whiskyn, men jag är säker på att ni har hört talas om den ikon till blended som den för det mesta går till: Ballantine’s.
När jag fick testa Glentauchers 23 YO blev jag riktigt tagen. Det är inte för den whiskydrickare som gillar kaxiga, vilda whiskys utan mer för den som hellre väljer finstämt och balanserat. En riktig godbit om du frågar mig, och till de ca 60 personer som fick tag i en flaska vill jag bara framföra mina varmaste gratulationer.

Doft: Lätt söt, fylld av frukt, marmeladgodisar, vaniljkola och ljungblomster.
Smak: Sammetslen, fyllig, pigg och nästan inställsam i sin fruktighet. Här dyker även skogsbär och en viss kryddighet fram. Den har en trevlig medellång finish med en nötighet som går ihop snyggt med det lätt tannintorra från faten.

Glentauchers 23 YO
Nr: 41696
Volym: 700 ml
Alkoholhalt: 40%
Pris: 2999 kr
Betyg: 8,5/10p

Sazerac Rye Straight Whiskey

Sazerac Rye Straight Whiskey är lite av en nyfunnen ryefavorit för tillfället, en ny bekantskap från Buffalo Trace Distillery. Ryewhiskey är inte för alla och verkar vara lite av en vattendelare för många. Just Sazerac Rye hittar man nog oftast i cocktails, något jag gärna testar någon gång, men jag måste säga att jag uppskattade den precis som den var – neat. Det här är en whiskey som står stadigt på egna ben, även om den också finner sig väl tillrätta i ett cocktailglas.

Doft: Torkade röda äpplen, vaniljstång och solmogna mandariner blandas här tillsammans med en nyans av jasmin och färska ärtskott.

Smak: Här finner jag glaserade citrusfrukter som apelsin, »Fine Drops« hårda fruktkarameller och hasselnötter. I början finns en märkbar men alldeles lagom pigg hetta från alkoholen, som rundas av med hjälp av fruktsötman. Finishen visar en torrare sida med en fatkryddighet och smak av lakritsrot och smält socker.

Sazerac Rye Straight Whiskey
Nr: 85251
Volym: 700 ml
Alkoholhalt: 45 %
Pris: 699 kronor
Betyg: 7,9/10p

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!