När man talar om rom är det lätt att tankarna drar iväg till Karibien. Jamaica, Barbados, Martinique – dessa öar har länge dominerat både samtal och butikshyllor. Men den globala romrevolutionen har för länge sedan lämnat sina traditionella rötter. I dag görs rom av hög kvalitet på platser som för bara ett decennium sedan knappt var med i diskussionen. Från frostiga finska experiment till afrikansk terroir, från högland i Guatemala till sockerrörsodlingar i Thailand – världen av rom är mycket större än vi kanske anar.
Sydafrika – terroir, tradition och framtid
Sydafrika är ett av de mest spännande nya romländerna. Här finns både klimatet och den agrara traditionen för att skapa något unikt, och flera producenter har börjat utforska både melassbaserad rom och rhum agricole-stil på sockerrörsjuice. Det som ofta särskiljer sydafrikansk rom är fokus på inhemska jästkulturer och långa jäsningar som låter lokala mikroorganismer sätta sin prägel.
Destillerier som Mhoba i Mpumalanga har väckt internationell uppmärksamhet för sin kompromisslösa hantverksrom – från egna odlingar till pot still-destillering och lagring på sydafrikansk ek. Resultatet är en rom som inte försöker efterlikna Karibien utan speglar sin plats, sin jord, sin luft.

Indien – mellan industri och innovation
Indien är en av världens största rommarknader, men historiskt har mycket av rommen där varit massproducerad och sällan exporterad. Det börjar dock ändras. Nya hantverksdestillerier har vuxit fram, särskilt i delstater med kolonial historia där sockerrörsodlingar är vanliga. Med ett varmt, fuktigt klimat som gynnar snabb mognad kan en treårig rom från Indien upplevas som långt äldre.
Camikara, som är en melassfri rom helt gjord på sockerrörsjuice, har fått både nationellt och internationellt erkännande. Likaså har Segredo Aldeia (tillverkad i Goa av Fullarton Distilleries) visat hur indisk rom kan konkurrera i premiumsegmentet.

Östafrika – en ny kontinent på romkartan
Mauritius och Réunion har länge haft romproduktion, men det är först på senare år som fastlandsafrika börjat synas. I Kenya och Tanzania finns flera nya projekt som kombinerar gamla sockerrörsplantager med moderna metoder.
I Uganda har Lira Rum lanserats som en terroirdriven produkt med tydlig koppling till sin växtplats, och i Tanzania experimenterar destillerier med både fransk och brittisk stilinspiration. Här kan vi förvänta oss stora kliv framåt – inte minst då Afrika redan har förutsättningar i form av råvaror, klimat och arbetskraft, men saknat investeringar och marknadstillgång.
Thailand – där rom möter risvin och rökelse
Thailand är mest känt för sin riswhisky, men är också ett av Asiens snabbast växande romländer. Här finns ett varmt, tropiskt klimat som gynnar lagring och flera av landets mest ambitiösa destillerier satsar nu på internationell export. Exempelvis har Chalong Bay på Phuket blivit känd för sin rom agricole gjord på färskpressad sockerrörsjuice, jäst med lokal jästkultur och destillerad i franska kolonnpannor.
Smakprofilen är lätt, örtig och fruktig – med en tydlig identitet som inte försöker härma traditionell västindisk rom. En annan intressant producent är Phraya Rum, som använder lagring i olika klimatzoner för att kontrollera mognad och extraktion – ett ovanligt grepp i romvärlden.

Norden – rom i kylan
Även i Skandinavien tillverkas rom – eller åtminstone något som tekniskt sett räknas som det. Eftersom sockerrör inte växer här, måste melassen importeras, men det hindrar inte destillerier som Braunstein i Danmark, Tevsjö i Sverige eller Finlandia Distillery från att experimentera. Den nordiska rommen präglas ofta av lokal kreativitet i lagringen – ekfat som tidigare använts för sherry, björkvin eller maltwhisky är vanliga.
Även Agitator i Arboga har nyligen lanserat sin Hickory Rum, lagrad på kallrökta amerikanska ekfat – ett tydligt exempel på hur långt man kan ta rommens uttryck när man vågar tänja på gränserna.
En värld utan gränser
Att rom numera produceras i över 80 länder är inte bara en kuriositet – det är en konsekvens av rommens inneboende mångfald. Till skillnad från whisky, som är starkt kopplad till korn och klimat, eller vin som binds till specifika druvsorter och jordmåner, är rom ett förvånansvärt flexibelt uttryck för sprit. Därför kan den också förnyas – gång på gång, plats för plats.
Så nästa gång du står vid hyllan: våga prova något från Sydafrika, Thailand eller Uganda. Du kanske inte bara upptäcker nya smaker – du kanske upptäcker ett helt nytt sätt att se på vad rom egentligen är.