Banner desktop
Logga in Ditt konto
Banner desktop
Banner med Emma
HemNyhetTrio från Berry Bros & Rudd - Benrinnes, Dailuaine, Blair Athol

Trio från Berry Bros & Rudd – Benrinnes, Dailuaine, Blair Athol

När Berry Bros & Rudd grundades 1698 på St James’s Street i London kunde ingen ana att den lilla kolonialbutiken skulle växa till ett av världens mest respekterade handelshus för vin och sprit. I dag, mer än trehundra år senare, står namnet för hantverk, integritet och ett nästan besatt fokus på kvalitet – också i whiskyvärlden.

Berry Bros & Rudd, ofta förkortat BBR, har i generationer levererat vin och sprit till det brittiska hovet och till några av världens mest kräsna samlare. Men bakom de anrika panelväggarna i huset på St James’s Street finns också en passion för whisky som sträcker sig långt bortom handeln. Sedan 1800-talet har BBR buteljerat egna cask whiskies, ofta i små upplagor och alltid med utgångspunkt i fatens individuella karaktär. I dag utgör de egna buteljeringarna en central del av verksamheten, där urvalet görs med samma precision som när företaget köper in vin till sin exklusiva källare.

Denna vecka släpps tre nya buteljeringar på Systembolaget, alla valda ur BBR:s Single Cask-serie – ett program som låter destilleriernas särart tala utan försköning.

Först ut är Benrinnes 2010 PX #305931, en kraftfull Speyside-whisky buteljerad vid 57,3 % vol.. Benrinnes har alltid haft en robust husstil, och i kombination med Pedro Ximénez-fat brukar resultatet bli en whisky med fyllig kropp och toner av mörk frukt och krydda. Det är en stil som passar Berry Bros & Rudds filosofi: att låta fatet tala, men aldrig överrösta destillatets egen röst.

Nästa buteljering kommer från Dailuaine 2010 #307762, tappad vid 54,5 % vol. Dailuaine är ett destilleri som sällan får stå i rampljuset, trots att det i tysthet levererat malt till några av Skottlands mest välkända blends. I BBR:s tolkning träder destilleriets tunga, fruktiga destillat fram i ren form – en chans att upptäcka en dold Speyside-karaktär som annars sällan når butelj.

Slutligen Blair Athol 2015 First Fill HHD #303640, vid 56,1 % vol., en yngre men kraftfull Highland-whisky från Pitlochry. Här har man valt ett first fill hogshead, ett fat som ger en tydlig vaniljton och djup sötma redan efter kortare lagring. Blair Athol är känt för sin nötiga grundton, och i kombination med den friska eken uppstår en balans som visar varför just detta destilleri har en särskild plats i Diageos Flora & Fauna-serie.

Tre buteljeringar, tre uttryck – men alla präglade av samma känsla för hantverk och respekt för traditionen. Berry Bros & Rudd må vara ett av världens äldsta handelshus, men i deras whiskyarbete är nyfikenheten ständigt levande.

Benrinnes PX #305931, 2010

Alkoholhalt: 57,3 %
Nr: 42033
Volym: 70 cl
Pris: 1 241 kr

Dailuaine #307762, 2010

Alkoholhalt: 54,5 %
Nr: 42034
Volym: 70 cl
Pris: 1 237 kr

Blair Athol First Fill HHD #303640, 2015

Alkoholhalt: 56,1 %
Nr: 42035
Volym: 70 cl
Pris: 955 kr

Henric Madsen
Henric Madsen
Henric Madsen grundade whiskymagasinet Malter Magasin 2017 men har nu anslutit till Allt om Whiskys team. Han bor i Dalarna och hans favoritwhisky är olorosolagrad Glen Ord.
Relaterade artIklar

LÄMNA ETT SVAR

Skriv din kommentar
Skriv ditt namn här

Missa inte

Populärt