Banner

Wannborga bränneri: kvalitet i liten skala

Av | Publicerad 2012-08-14 | Lämna kommentar

Wannborga Bränneri såg dagens ljus när Sverige släppte på förbudet att odla vindruvor kommersiellt 1999. Sedan mitten av 1980-talet hade man bedrivit jordbruk med inriktning på lammproduktion på gården nära Köpingsvik, nio mil norr om Borgholm. I och med de nya reglerna föddes snart idén om en vingård på Öland, men det tog sex år för att få alla bitar på plats. Först 2005 kunde man skörda den första omgången vindruvor.

– Ett problem kan man väl säga är en massa myndigheter som vill bli kontaktade för tillstånd, förklarar Ingrid Dahlberg. Vissa tillstånd är skäligen enkla, men det finns andra omotiverade krav, kan man tycka, och regler som ska uppfyllas och ibland är svåra att bemöta. Sverige har ju liten erfarenhet av små brännerier och de regler som finns är inte anpassade för den verklighet vi befinner oss i.

Tillstånden för vingården säkrades efter sex år och i likhet med många vinproducenter i Europa kompletterade man ett år senare med ett bränneri för att tillvarata alla delar av processen. Nu hade man möjlighet att destillera grappa, calvados, cognac och även whisky.
Man använder flera sorters korn till Wannborga Whisky, där de flesta kommer från Tyskland och mältas av Ängö Bryggeri. Det rör sig om framförallt pilsnermalt, men även några specialsorter som hittills varit helt orökta. I dagsläget finns planer på att provdestillera en batch med genomgående rökmalt. Då man är KRAV-certifierade kommer man också gå över till mer ekologisk produktion framöver.

Destilleriet är bestyckat med en tysk pot-still från Kohte och tar 150 liter mäsk per batch, men man destillerar mindre omgångar om 50 liter per bränning. Resultatet av destillationen blir runt femton liter nysprit som landar runt 75% alkoholstyrka.
Då Wannborga också är en vingård finns det gott om rödvins- och starkvinsfat att lagra på, men man köper också in bourbon- och sherryfat för att ha en full palett av lagringsmöjligheter. Den whisky som nyligen släppts har legat fyra och ett halvt år, även om man framöver tittar på att kunna lagra whiskyn under längre tid.

Som det lilla hantverksbränneri man är har man inte haft någon möjlighet att satsa på marknadsföring. Hemsidan fungerar som kommunikationsplats, men Wannborga brottas med såväl myndighetstillstånd som möjligheter att sälja. Utomlands är gårdsförsäljning vida etablerat, något som varit uppe till diskussion i Sverige ett flertal gånger men fått avslag varje gång. Nu har Systembolaget lanserat en ny tjänst som gör det enkelt att beställa lokala släpp i hela landet, vilket underlättat för Wannborga att få ut sin whisky utanför Öland. Med möjligheter till landsomfattande distribution finns planer på att gå upp i produktionstakt, och man siktar på att destillera runt 3000 liter ren sprit per år.

Storleksmässigt är man som sagt små än så länge, men med den kvalitet på destillatet som kommer från Wannborga råder ingen tvekan om att man placerar Öland ordentligt på den svenska whiskykartan.

Hälsa på Wannborga på hemsidan wannborga.nu

Etiketter: , ,

Prenumerera på Allt om Whisky | Köp tidigare utgåvor

Tyck till

Annons

Banner
 
Banner
 • Välkommen

  Det här är tidningen Allt om whisky på webben. Vi ger dig allt du behöver veta om whisky och öl. Här bjuder vi på information och nyheter och låter dig prenumerera enkelt och snabbt.

 • Aktuellt nummer

  Senaste numret av Allt om Whisky
 • Från tidningen

  Allt om Whiskys spellistor Allt om Whiskys korssord
 • Whisky, öl och mat

 • Missat något nummer?

  Gamla nummer av Allt om Whisky
 • Citera oss gärna

  Creative Commons License
  Detta verk är licensierat under en Creative Commons-Licens.