Smögen whisky: rökigt från västkusten

Beläget mellan Hunnebostrand och ön Smögen bildades Smögen Whisky sommaren 2009 av Pär Caldenby, en whiskyentusiast och skribent. Den svenska västkusten har samma karga, vindpinade natur som det skotska kustbandet, och det var här Caldenby kände att man kunde skapa en svensk hantverkswhisky med kvalitet och noggrannhet i fokus snarare än kvantitet.

– Jag ville ha en karaktärsstark, personlig och kvalitetsdriven maltwhisky från västkusten, förklarar Pär. Vår malt är hårt torvrökt, punkt slut. Man skall göra en sak och göra den maximalt bra. Det fanns inget bränneri i närheten av västkusten eller någon som verkade driven mot denna typ av whisky. Både geografiskt, stilmässigt och marknadsmässigt var platsen ledig. Det är den inte längre.

Ett genomgående tema när man talar med destilleriägare är de två stora hindren att överstiga: den långsiktiga finansieringen och handhavandet av alla tillstånd. För Smögen Whiskys del har det inneburit en extremt hård kostnadskontroll under uppbyggnaden. Destilleriet är helt nybyggt i liten skala vilket gjort det lättare att få överblick på utgifterna, och man har klarat sig utan lån för kapitalinvesteringarna och lageruppbyggnaden. Tillståndsbiten är förvisso »onödigt arbetskrävande, men mer ett starkt irritationsmoment än ett problem« och det faktum att Caldenby är advokat har förmodligen underlättat kontakterna med myndigheterna.

Själva destilleribyggnaden ligger på en gård i Bohuslän och all utrustning är uppbyggd för att verka med självtryck – man vill inte ha pumpar som kan störa vört, mäsk eller destillat. Det mältade kornet tas in rökt, och man har experimenterat med olika rökgrader mellan 40 och 96 PPM.
– Däremot förlorar vi mer fenoler i vår process än vad man kanske gör i Skottland, berättar Pär. Men jag har inte mätt upp den färdiga spriten. Det vi räknar är malten, och då är det ganska stora variationer på vår HPDM, det vill säga heavily peated distilling malt.

Mäskkaret på Smögen är ett öppet kar som rymmer 1060 liter vatten med målet att få ut 900 liter mäsk. Till skillnad från de skotska destillerierna kör man två vatten istället för tre, för att behandla mäsken varsamt snarare än maximera sockeruttaget. Förlusten blir runt 10 – 15%, men man får en mjukare, rundare karaktär med mjukare skaltoner. Mäsken får sedan jäsa i minst tre dygn, och närmare sex – sju dygn på vintern för att se till att dels all alkohol växlar ut men även låta mjölksyrajäsning ske; det ger en fruktigare ton i mäsken.

Kopparpannorna är från Forsyths i Skottland. Lågvinspannan är byggd med Lagavulin och Bunnahabhain som förlaga för att trycka fram ett rundare, mustigare lågvin. Spritpannan är byggd med kokboll som hos Glenfarclas och Bladnoch för att ge mer reflux, och den utökade kopparkontakten ger en renare sprit med större fruktighet.
– Råspriten skulle vara smakrik och rund, alltså inte spetsig, och ha en rejäl karaktär, förklarar Pär sin vision om råspritens smak. Alla de boxarna är tickade nu, kan jag säga. Kombinationen av den mjuka mäskningen, den långa jäsningen och pannornas form ger oss den new-make vi vill ha. Vi kör pannorna väldigt långsamt också, så vi får mer reflux den vägen. Till sist tar vi vårt hjärta vid andra destillationen ganska sent – där normen kanske ligger efter tio, femton minuter tar vi efter fyrtiofem minuter, vilket gör att vi slipper en del vassa frukttoner och istället får mer läder och tobaksdrag. Vi får helt enkelt en tyngre, rundare och oljigare nysprit.

Thorslundskagge levererar en del av faten till Smögen Whisky, och då handlar det om svensk ek och bourbonfat. Man får Sauternesfat från Frankrike och sherryfat från Jerez, där man också har plockat hem nya fat av vitek. Smögen gör också egna sherryfat, där man låter små 30-litersfat fyllas med sherry för att lagras några månader innan de töms. På det viset slipper man hela hanteringen av svavlade fat och de bismaker som kan tillföras, vilket varit omdebatterat på sistone.

– Det som genomsyrar hela vår fatpolicy är att vi använder väldigt fräscha fat, säger Pär Caldenby. Antingen är det nya eller också first-fillfat. Det blir mycket dyrare, men kvaliteten kommer också snabbare och säkrare. Sedan har vi tagit in ett stort parti nytömda och osvavlade Sauternesfat för fulltidslagring, vilket kommer att ge oss en riktigt lyxig whisky inom inte allt för lång tid. Man måste vara medveten om att råspriten måste sätta stilen och karaktärsstyrkan med hög kvalitet – men det är ändå kvaliteten på och urvalet av fat som avgör om du får en bra whisky eller inte.

Som mest kan Smögen Whisky producera 35 000 liter ren sprit, men man kör inte på full kapacitet ännu. Huruvida de lyckas bygga upp en efterfrågan så att kapaciteten maximeras lär vi se tidigast våren 2014 då, enligt Pär, den första buteljeringen kan släppas. Redan nu finns möjlighet att teckna upp sig för ett eget fat enligt samma kocept som Mackmyra och Box kör. Därefter kommer man att släppa flaskor i små omgångar och hålla buteljeringarna unika. Redan nu har man hållit provningar med råsprit och ung, kort lagrad sprit och reaktionerna har varit överväldigande. Bland annat har den inflytelserika whiskybloggaren Serge Valentin hyllat de prover han smakat från Smögen Whisky.

– Jag ser ju hellre att jag maximerar kvalitet och karaktär i varje buteljering än har en standardprodukt. Jag kommer nog inte ha en buteljering som upprepas gång efter gång. Råspriten är ju densamma, men sedan arbetar man med faten så att det blir olika whiskies varje gång. Du kan snarare jämföra oss och vad vi gör med en oberoende buteljerare än ett whiskydestilleri. Vi ligger i den helt andra änden av skalan än den vanliga maltwhiskyn.
Svenskarnas intresse för rökig whisky lär knappast minska, och vi ser med tillförsikt fram mot den torvrökiga västkustwhiskyns intåg på marknaden.

Besök Smögen Whisky på smogenwhisky.se

David Mortimer-Hawkins är whiskynörden som spenderar sina dagar som A&R på Sony Music, och är delägare i bryggeriet Frequency Beer Works. Hans passion för musik, öl och whisky i lika delar lyser igenom hans smaknoter, som ofta refererar till musik och artister. Nu vet ni varför! När han inte syns hos oss hörs han allt som oftast på Bandit Radio, där han pratar om just musik, öl och whisky.