Spirit of Hven – svensk ö-whisky

Spirit of Hven sattes on stream den sjunde maj 2008. Då hade Henric och Anja Molin som driver den välbesökta konferensanläggningen Backafallsbyn umgåtts med planerna på att starta ett whiskydestilleri under många år. I restaurangens bar hade de byggt upp en av Europas större och mest välutrustade whiskybarer och Henric hade blivit en av landets mest omtyckta provningsledare.
Spirit of Hven är inget stort destilleri – tvärtom – kanske finns det rent av inte något kommersiellt verksamt destilleri som är mindre. Men pannorna är desto aktivare och nu finns stora mängder mognande whisky som ligger och väntar på att få möta sin flaska.

Henric Molin är Sveriges svar på Richard Paterson, en showman som dag efter dag lockar gäster till Backafallsbyn där han fyller provningslokalerna och charmar sin publik med livfulla anekdoter och mustig provledarkonst. Men det som gör Henric unik är inte i första hand hans förmåga att dra en skröna, utan hans genuina kemi- och whiskykunskaper. Henric är erfaren kemi-ingenjör och en intill molekylnivå spränglärd whiskykokare vars kunskaper köps in på destillerier över hela världen. Henric är expert på jäsning och har tagit fram egna jäststrängar som ger en unik smak på destillatet. Spirit of Hven kan mycket väl vara det destilleri som jäser längst av alla, upp till 120 timmar. Henric låter till och med vörten gå in i mjölksyrajäsning, en så kallad malolaktisk fas där enzymer ger ett maximalt smakutbyte.

Spirit of Hven och Henric Molin sällar sig till en grupp svenska destillerier som drivs av hängivna entusiaster där kunskap, engagemang och passion är motorn i verksamheten. I Skottland drivs merparten av destillerierna som kommersiella fabriker med ett enda syfte: att så snabbt som möjligt producera råvarorna till blendwhisky. Entusiastdrivna destillerier med 100 procent fokus på maltwhisky är ett svenskt, och om man så vill, venskt kännetecken. Därför var intresset mycket stort när 4 444 flaskor av Henrics första skötebarn Urania, lanserades i januari.

Receptet bakom Urania är speciellt. Henric beskriver ofta sin whisky med den symboliska bilden av fadern, sonen och den helige anden och just tretalet är ett signum för Urania: till batcherna har han använt tre typer av korn, bland annat lokalt odlat på Ven, tre olika jäststrängar, tre olika fattyper och spriten har lagrats i tre år i tre olika klimatzoner i lagerhusen.

– Tanken med Urania var att göra något väldigt enkelt, avskalat och rakt fram. Detta mest för att bevisa att vi kan göra whisky och att whisky i sin enkelhet kan smaka bra även som treåring. Jag ville inte gömma det omogna bakom rök eller komplexa vinfat, utan snarare lyfta fram detta som en styrka genom att markera sötman från eken med blommiga citrusdofter från den speciella vinjästen som pitchas i sent under fermenteringen, berättar Henric.

När whiskyn lanserades på en pressträff i januari i år var mottagandet sensationellt gott. Urania imponerade. Den kändes ärlig i sitt uppsåt, inget konstlat, utan en gedigen sammansatt ung whisky utan krusiduller och fathokuspokus. Det som förbryllade whiskysverige och som gav anledning till en del kommentarer var däremot prissättningen. 1 895 kronor för 50 cl treårig whisky är inte billigt.
– Efter mycket huvudbry satte vi till slut ett högt pris. Även om vi självklart vill att Urania ska konsumeras omedelbart efter inköpet så har det visat sig att det första släppet från ett destilleri blir ett samlarobjekt. Som en treårig whisky är det naturligtvis dyrt, men som förstautgåva kan det mycket väl vara en oerhört god investering på sikt.

Nästa släpp från Spirit of Hven planeras till början av nästa år. Även det blir en begränsad upplaga, men prislappen kommer att vara betydligt mer modest. Henric berättar att karaktären på nästa whisky blir mer komplex med en låg rökton med tydliga nyanser av fransk ek och sötvinsfat.

– Just nu ser framtiden för Spirit of Hven mycket spännande ut. Under året planerar vi att bygga ett nytt fatlager där vi kan arbeta med lagringsanalyser av olika träslag, tryck, fuktigheter och temperaturer. Vi kommer även att bygga en ny buteljeringslinje med lagerlogistik och en ny tankfarm. I samma veva bygger vi ett nytt labboratorium dit vi kommer att flytta all utrustning och installera nya roliga instrument. Vi förbereder även för nästa steg, vilket blir en ny destilleriavdelning för produkter som kräver vakuumdestillering.

Besök Spirit of Hven på hven.com

Hasse Nilsson är mångårig medarbetare på Allt om Whisky och har ett helt yrkesliv ägnat sig att skriva som copywriter, journalist och författare. I dag är han hovskribent på High Coast Distillery där han också jobbar med marknadsfrågorna. Hasse är en av Sveriges mest anlitade provningsledare och en uppskattad föreläsare. Han har också vunnit både SM och VM i nyskrivna snapsvisor.