Banner

Öl starkare än whisky

Av | Publicerad 2012-12-22 | Lämna kommentar

Visst har vi hört talas om starköl, belgiska varianter som kommer upp över 10 procent alkohol. På Systembolaget fick ju innan Sverige gick med i EU ingen öl med en alkoholprocent på över 5,6 icke att säljas. Klassiskt är att det var någon, vem är väl inte riktigt klarlagt, som uppmärksammade att det stod det belgiska trappistölet Orval i butikshyllorna. Detta är en öl som jäser på flaska och i rimlighetens namn borde volymproducenten hamna över strecket. Detta skvallrades till Systembolaget som raskt plockade bort flaskorna.

 
Men nu skriver vi 2012 i kalendern och ölnäringen har sett nytt ljus, inte bara i Sverige. Istället har det blivit en tävling i att skapa det starkaste ölet noterar The Drink Business. Glöm med andra ord en stor stark, det är rena lättölet om man jämför med vad det skottska skotska bryggeriet Brewmeister har haft för sig på sistone, nämligen att lansera Armageddon, ett öl på hela 65 volymprocent.

Men, frågar sig ölnäringen världen över: Kommer rekordet att stå sig? Frågan är relevant då det sedan några år tillbaka tycks finnas en kapplöpning bland bryggerier för att göra det starkaste ölet. Trappistöl med volymprocenter om nio tio göre sig icke besvär, ej heller svenska 7,2:or. Nu handlar det om alkoholstyrkor på uppemot 40, 50 ja till och med 60 procent som i Schorschbräu 43, på 43 procent, BrewDog – End of History på 55 procent, Schorschbräu Schorschbock på 57 procent och ’T Koelschip – Start the future på 60 procent.

På Systembolaget får man inte sälja alkoholdrycker där volymprocenten överstiger 60 procent, även om undantag finns. Starkast idag är Samuel Adams Utopias 2011 som ligger på 27 procent. På andra plats och tillgänglig just nu kommer BrewDog Tokyo på 18.2 procent,

Men det har faktiskt funnits ännu starkare öl. Historisk är det Brewdogs Tactical Nuclear Penguin, ett öl på hela 32 volymprocent.

Etiketter: , , ,

Prenumerera på Allt om Whisky | Köp tidigare utgåvor

Tyck till

 • Välkommen

  Det här är tidningen Allt om whisky på webben. Vi ger dig allt du behöver veta om whisky och öl. Här bjuder vi på information och nyheter och låter dig prenumerera enkelt och snabbt.

 • Aktuellt nummer

  Senaste numret av Allt om Whisky
 • Från tidningen

  Allt om Whiskys spellistor Allt om Whiskys korssord
 • Whisky, öl och mat

 • Missat något nummer?

  Gamla nummer av Allt om Whisky
 • Citera oss gärna

  Creative Commons License
  Detta verk är licensierat under en Creative Commons-Licens.