Macallan – dyrast av alla

Av | Publicerad 2014-01-27 | Lämna kommentar

Macallan ConstantineDen 18 januari såldes en 6-litersflaska av Macallan M Decanter till det rekordhöga priset av 628 000 dollar på Sothebys i Hongkong, ett nytt världsrekord för exklusiv whisky. Intäkterna skänks oavkortat till en rad lokala välgörenhetsorganisationer i Hong Kong.

Det var en av de fyra 6-liters kristallflaskor som gjorts av Lalique för The Macallan. Det är de största kristallflaskorna som de någonsin gjort och varje karaff tog över 50 timmar att färdigställa av 17 glaskonstnärer.

Av de fyra kristallflaskorna arkiverar The Macallan två stycken. En tredje flaska har hamnat hos en privat samlare i Asien. Och det var den fjärde som såldes på auktionen i Hong Kong. Alla karafferna har döpts efter romerska kejsare och den fjärde heter Constatine – det vill säga Konstantin den store som i Rom hette Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus och levde mellan 272 och 337 e.Kr., mest känd för att han tillät kristendomen, något som senare under 300-talet ledde till att den blev statsreligion.

Att The Macallan är en av världens mest eftertraktade samlarwhiskies är det ingen tvekan om. Senaste rekordet som nu slogs i Hong Kong var från 2010 då en 64-årig The Macallan-whisky såldes i New York för 460 000 dollar.

Etiketter: ,

Prenumerera på Allt om Whisky | Köp tidigare utgåvor

Tyck till

 • Välkommen

  Det här är tidningen Allt om whisky på webben. Vi ger dig allt du behöver veta om whisky och öl. Här bjuder vi på information och nyheter och låter dig prenumerera enkelt och snabbt.

 • Aktuellt nummer

  Senaste numret av Allt om Whisky
 • Från tidningen

  Allt om Whiskys spellistor Allt om Whiskys korssord
 • Whisky, öl och mat

 • Missat något nummer?

  Gamla nummer av Allt om Whisky
 • Citera oss gärna

  Creative Commons License
  Detta verk är licensierat under en Creative Commons-Licens.