Macallan – dyrast av alla

Macallan ConstantineDen 18 januari såldes en 6-litersflaska av Macallan M Decanter till det rekordhöga priset av 628 000 dollar på Sothebys i Hongkong, ett nytt världsrekord för exklusiv whisky. Intäkterna skänks oavkortat till en rad lokala välgörenhetsorganisationer i Hong Kong.

Det var en av de fyra 6-liters kristallflaskor som gjorts av Lalique för The Macallan. Det är de största kristallflaskorna som de någonsin gjort och varje karaff tog över 50 timmar att färdigställa av 17 glaskonstnärer.

Av de fyra kristallflaskorna arkiverar The Macallan två stycken. En tredje flaska har hamnat hos en privat samlare i Asien. Och det var den fjärde som såldes på auktionen i Hong Kong. Alla karafferna har döpts efter romerska kejsare och den fjärde heter Constatine – det vill säga Konstantin den store som i Rom hette Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus och levde mellan 272 och 337 e.Kr., mest känd för att han tillät kristendomen, något som senare under 300-talet ledde till att den blev statsreligion.

Att The Macallan är en av världens mest eftertraktade samlarwhiskies är det ingen tvekan om. Senaste rekordet som nu slogs i Hong Kong var från 2010 då en 64-årig The Macallan-whisky såldes i New York för 460 000 dollar.

Etiketter

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.