The Macallan Amber på systemet 1 mars

Text: Lars Lindberger

AA-The-Macallan-Amber-1824-SeriesThe Macallan Amber har lagrats på spanska first fill-sherryfat och amerikanska refill-sherryfat, och har smaktoner av citrus och vanilj som sedan övergår till russin, apelsin, kanel och toffee. Avslutningen har tydliga frukttoner och en aning ingefära.

Precis som tidigare använder The Macallan bara sherryfat i sin lagring; i 1824-serien är det bara amerikansk och europeisk ek som mättats med sherry innan de fyllts med destillatet från destilleriet i Moray. Den nya serien utgår från färgen på whiskyn. Från den ljusaste till den mörkaste hittar du Gold, Amber, Sienna och Ruby*, där man använt mer europeisk ek ju mörkare whiskyn är. Man tillsätter ingen färg utan det är bara de olika faten som bestämmer färgen.

I och med den nya serien, som kommer ersätta The Macallan Fine Oak- och The Macallan Sherry Oak-serierna, slutar man även att åldersbestämma whiskyn. Syftet är förstås att man har mycket fler fat i sitt lager att välja mellan när man ska buteljera. På det sättet behöver inte Master Blendern begränsa sig vid ett visst ålderspann utan kan välja de fat som är bäst lämpade, har bäst kvalitet och ger bäst karaktär, något som flera whiskyproducenter upptäckt. I sitt eget marknadsmaterial påpekar destilleriet även att ålder bara säger hur länge whiskyn lagrats, inte hur den smakar.

Priset för The Macallan Amber i Sverige blir 499 kronor.

Lite senare under våren kommer även systerbuteljeringarna Sienna och Ruby komma till Sverige, men då endast via beställningssortimentet. Gold kommer inte komma hit.
*Guld, bärnsten, sienna (en jordfärg som till stor del består av järnoxid) och rubin.

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!