Bibendums nya tjeck

PrimatorPremiumLagerPremiumDarkDet tjeckiska bryggeriet Pivovar Náchod Primátor grundades redan 1872 i staden Náchod och är numera ett av landets mest högteknologiska. Samtidigt värnar man om att behålla sin traditionella öltillverkning och gör ett flertal olika ölsorter som blivit prisbelönade både i Tjeckien och internationellt. Senaste utmärkelsen var 2013 års World Beer Awards där Primátor:s veteöl kammade hem titeln ”Världens bästa öl”.

Årsproduktionen uppgår till ungefär 140 000 hektoliter, fördelat på ett 15-tal olika ölsorter, varav 10 000 går på export.
I dagsläget på Systembolaget finns Primátor Premium Lager (nr 11515, 33 cl, 10,20 kr) och Primátor Premium Dark (nr 1615, 33 cl, 14,20 kr) i det ordinarie sortimentet. Primátor är en av Tjeckiens mest berömda ölsorter och smakmässigt ett typexempel på klassisk böhmisk pilsner.

Från och med den 3 februari är det importören Bibendum som sköter om tjecken ifråga.
– Vi är mycket glada och stolta att Primátor har valt oss som partner för den svenska marknaden. Och vi ser fram emot att fortsätta utveckla detta anrika varumärke, säger Daniel Gyhlénius, VD på Bibendum.

Danielsson författare och konstnär med stort vinintresse, som skrivit ett tjugotal böcker, av vilka flera översatts. Har haft ett tjugotal enmansutställningar runt om i Europa. Bernt har sedan 2001 arbetat tillsammans med Åke Jacobsson som skribent och redaktör