Belgiskt kultöl på nyskördad humle

Popering Hommelbier 2013Nu släpps Poperings Hommelbier som tillverkas på endast nyskördad humle.
I februari är det dags för den mycket säsongsbetonade Hommelbier producerad av belgiska bryggeriet van Eckee. Ölet görs nämligen endast på nyskördad humle, vilket innebär att det endast kan bryggas en gång per år.

Dessutom är brygden begränsad då humlen tas från ett fält som inte mäter mycket mer än två fotbollsplaner. Sammanlagt fyra humlesorter används: Saphir, Magnum, Challenger och Brewers Gold. När allt är klart, buteljeras ölet på en 75 cl-flaska och försluts med champagnekork.

Bryggeriet har anor så långt tillbaka som till 1600-talet. Men det var under flera familjers ägor och under franska revolutionen brändes byggnaden ner. År 1862 kom emellertid familjen van Eckee över bryggeriet efter ett giftermål och har sedan dess drivit bryggeriet.

Johan Franco Cereceda är en av landets mest meriterade vinjournalister. Har bred erfarenhet av både journalistik och vin och annan dryck, bland annat som uppskattad utbildare. Johan har tidigare dessutom jobbat på flera av landets vintidningar. Är en av Nordens ledande Spanienspecialister.