Handfull Libanon-öl på svenska marknaden

Libanon är inte direkt känt för sitt öl, däremot har landets viner vunnit framgångar de senaste decennierna. Men nu kommer en handfull spännande öl från landet som kanske skriver om historien.

961_beer_orange

Almaza heter det klassiska ölet från Libanon, ett lättdrucket lageröl i internationell stil. Sedan har det liksom inte funnits så mycket mer. Tills nu, för nu lanseras, på den svenska marknaden, hela fem olika öl från ett och samma bryggeri under namnet 961 Beer.

Det är Mellanösterns minsta mikrobryggeri, som startade med att brygga öl de mörka dagarna i juli 2006 då belägringen av Libanon nådde en av många peakar.

– Krig och belägring är inte de idealiska villkoren för att starta ett bryggeri, säger Mazen Hajjar, en av eldsjälarna bakom projektet.
Men han är inte ensam utan har hjälp från danskt håll, i form av Henrik Haagen.

– Från start bryggde vi ölen i 20-liters kittlar i hemma i mitt kök, säger Mazen Hajjar.
Namnet 961 Beer kommer från Libanons landskod som också framgår tydligt på etiketterna tillsammans med rutorna från den danska flaggan.

– Nu brygger vi cirka 1,5 miljoner liter per år. Detta är vi mycket stolta över. Vi insisterar på att göra öl med traditionella tekniker, hög kvalitet på våra ingredienser, hängivenhet och kärlek till det vi producerar.
961 Beers fem olika varianter finns tillgängliga på Systembolagets beställningssortiment.

961 Lager
961 Pale Ale
961 Porter
961 Red Ale
961 Witbier
Svensk importör är Haugen-Gruppen AB.

 

Johan Franco Cereceda är en av landets mest meriterade vinjournalister. Har bred erfarenhet av både journalistik och vin och annan dryck, bland annat som uppskattad utbildare. Johan har tidigare dessutom jobbat på flera av landets vintidningar. Är en av Nordens ledande Spanienspecialister.