Banner

Nystart för Grythyttan

Av | Publicerad 2014-08-18 | 2 kommentarer


GrythyttanFirstEditionI helgen kom ett nyhetsbrev från Grythyttan där det framgår att den gamla styrelsen har avgått, och att en ny tillsatts som åter sätter fokusen på svensk whiskyproduktion.

Morgan Svensson, VD på Grythyttan, förklarar för Allt om Whisky att de gamla styrelsemedlemmarna valde att inte ställa upp för omval eftersom de anser att nya krafter behövs i bolaget och att deras förtroendekapital avtagit. Vidare berättar Svensson att stämman gav både den gamla styrelsen och de närvarande i den nya styrelsen sitt fulla stöd att driva bolaget i riktning som de? finner bäst.

Den gamla styrelsen, med Benny Borgh och Anders Bohmansson i spetsen, var drivande i Longshipsatsningen, där man bestämde sig för att flytta Grythyttans whiskyproduktion till Orkneyöarna. Ett beslut som väckte stor förundran i whiskysverige, och särskilt då hos dem som tecknat sig för aktier i Grythyttan för att investera i just svensk whisky. Longship gick ut tämligen hårt med erbjudanden om att teckna aktier i det nya bolaget, utan att få gehör från marknaden, enligt Svensson.

Orkneyplanerna grusades när det visade sig att Brek Farm, som projekterats som destilleribyggnad visade sig vara k-märkt och inte fick förändras i någon form från ursprungsritningarna. Longship som bolag är fortfarande aktivt, även om det i dagsläget är högst oklart om de ämnar fortsätta med destilleriplaner på Orkneyöarna.

Den nya styrelsen sätter fullt fokus på den svenska marknaden igen, och har kvar all utrustning även om det gamla hyreskontraktet på lokaler sagts upp tidigare. Man räknar med att kunna berätta mer om den nya lokaliseringen senare i höst och förhoppningsvis ha flyttat in ”innan året är slut”, enligt Morgan Svensson.

En ny buteljering från Grythyttan Whisky AB kommer att lanseras under vintern, det blir bolagets andra släpp efter deras ”First Edition”.

Etiketter: , ,

Prenumerera på Allt om Whisky | Köp tidigare utgåvor

Tyck till

 • Karlskoga

  Luktar illa, Benny & Co fixar ansvarsfrihet för det som hänt under 2013 och sen lämnar dom bolaget….vad vet dom som få andra vet?? Stackars nya VD som kommer få ta hela smällen när det uppdagas. Bolaget har kraftigt uppvärderats tack vara lagret av whiskyfat, har någon kollat vilken kvalitet det har, finns inga papper på att den har analyserats av något labb? Kanske bara att hälla ut inklusive alla fatägares whiskyfat…

 • blåst investerare

  ett sista dödsryck från företaget, ny huvudägare totallurad av Benny Borg, extra stämma imorgon, pannorna är sålda, pengarna är slut och skattmasen knackar på dörren

 • Välkommen

  Det här är tidningen Allt om whisky på webben. Vi ger dig allt du behöver veta om whisky och öl. Här bjuder vi på information och nyheter och låter dig prenumerera enkelt och snabbt.

 • Aktuellt nummer

  Senaste numret av Allt om Whisky
 • Från tidningen

  Allt om Whiskys spellistor Allt om Whiskys korssord
 • Whisky, öl och mat

 • Missat något nummer?

  Gamla nummer av Allt om Whisky
 • Citera oss gärna

  Creative Commons License
  Detta verk är licensierat under en Creative Commons-Licens.