Nystart för Grythyttan


GrythyttanFirstEditionI helgen kom ett nyhetsbrev från Grythyttan där det framgår att den gamla styrelsen har avgått, och att en ny tillsatts som åter sätter fokusen på svensk whiskyproduktion.

Morgan Svensson, VD på Grythyttan, förklarar för Allt om Whisky att de gamla styrelsemedlemmarna valde att inte ställa upp för omval eftersom de anser att nya krafter behövs i bolaget och att deras förtroendekapital avtagit. Vidare berättar Svensson att stämman gav både den gamla styrelsen och de närvarande i den nya styrelsen sitt fulla stöd att driva bolaget i riktning som de? finner bäst.

Den gamla styrelsen, med Benny Borgh och Anders Bohmansson i spetsen, var drivande i Longshipsatsningen, där man bestämde sig för att flytta Grythyttans whiskyproduktion till Orkneyöarna. Ett beslut som väckte stor förundran i whiskysverige, och särskilt då hos dem som tecknat sig för aktier i Grythyttan för att investera i just svensk whisky. Longship gick ut tämligen hårt med erbjudanden om att teckna aktier i det nya bolaget, utan att få gehör från marknaden, enligt Svensson.

Orkneyplanerna grusades när det visade sig att Brek Farm, som projekterats som destilleribyggnad visade sig vara k-märkt och inte fick förändras i någon form från ursprungsritningarna. Longship som bolag är fortfarande aktivt, även om det i dagsläget är högst oklart om de ämnar fortsätta med destilleriplaner på Orkneyöarna.

Den nya styrelsen sätter fullt fokus på den svenska marknaden igen, och har kvar all utrustning även om det gamla hyreskontraktet på lokaler sagts upp tidigare. Man räknar med att kunna berätta mer om den nya lokaliseringen senare i höst och förhoppningsvis ha flyttat in ”innan året är slut”, enligt Morgan Svensson.

En ny buteljering från Grythyttan Whisky AB kommer att lanseras under vintern, det blir bolagets andra släpp efter deras ”First Edition”.

David Mortimer-Hawkins är whiskynörden som spenderar sina dagar som A&R på Sony Music, och är delägare i bryggeriet Frequency Beer Works. Hans passion för musik, öl och whisky i lika delar lyser igenom hans smaknoter, som ofta refererar till musik och artister. Nu vet ni varför! När han inte syns hos oss hörs han allt som oftast på Bandit Radio, där han pratar om just musik, öl och whisky.