Banner

Svarta kullens skärverktyg

Av | Publicerad 2014-11-14 | Lämna kommentar

anC Peaty Cutter_BothDestilleriet Knockdhu i Speysidebyn Knock grundades 1864 när man upptäckte några utomordentliga källor vid Knock Hill. Den senare kallas också anCnoc, vilket är gaeliska och betyder ”svarta kullen”. Och det heter destilleriets whisky också, som bekant. 21 november kommer en lansering som fått namnet ”Cutter” efter de skärverktyg som användes för att gräva torv från den grunda delen av en torvmosse. Där är torven torrare och och brinner lättare och ger dessutom mer rökighet till malten.

anCnoc Cutter (11225, 499 kr) har en doft som beskrivs som ”nyanserad, tydligt rökig” med inslag av ”päron, honung, äppelblommor, ostronskal och örter”. Fast i destilleriets egna tasting notes nämns mogna persikor och en ton av ek också. Angående smaken använder man ord som läder, kryddig vanilj och grapefrukt. Och slutligen: ”A kaleidoscope of spicy and peaty notes that die out with a juicy burst and a loud call for another sip”.

Etiketter: , ,

Prenumerera på Allt om Whisky | Köp tidigare utgåvor

Tyck till

 • Välkommen

  Det här är tidningen Allt om whisky på webben. Vi ger dig allt du behöver veta om whisky och öl. Här bjuder vi på information och nyheter och låter dig prenumerera enkelt och snabbt.

 • Aktuellt nummer

  Senaste numret av Allt om Whisky
 • Från tidningen

  Allt om Whiskys spellistor Allt om Whiskys korssord
 • Whisky, öl och mat

 • Missat något nummer?

  Gamla nummer av Allt om Whisky
 • Citera oss gärna

  Creative Commons License
  Detta verk är licensierat under en Creative Commons-Licens.