Svarta kullens skärverktyg

anC Peaty Cutter_BothDestilleriet Knockdhu i Speysidebyn Knock grundades 1864 när man upptäckte några utomordentliga källor vid Knock Hill. Den senare kallas också anCnoc, vilket är gaeliska och betyder ”svarta kullen”. Och det heter destilleriets whisky också, som bekant. 21 november kommer en lansering som fått namnet ”Cutter” efter de skärverktyg som användes för att gräva torv från den grunda delen av en torvmosse. Där är torven torrare och och brinner lättare och ger dessutom mer rökighet till malten.

anCnoc Cutter (11225, 499 kr) har en doft som beskrivs som ”nyanserad, tydligt rökig” med inslag av ”päron, honung, äppelblommor, ostronskal och örter”. Fast i destilleriets egna tasting notes nämns mogna persikor och en ton av ek också. Angående smaken använder man ord som läder, kryddig vanilj och grapefrukt. Och slutligen: ”A kaleidoscope of spicy and peaty notes that die out with a juicy burst and a loud call for another sip”.

Danielsson författare och konstnär med stort vinintresse, som skrivit ett tjugotal böcker, av vilka flera översatts. Har haft ett tjugotal enmansutställningar runt om i Europa. Bernt har sedan 2001 arbetat tillsammans med Åke Jacobsson som skribent och redaktör