Whiskey & mat från Nytorget 6

Att kombinera whisky (i det här fallet stavat whiskey) som dryck till mat är ingenting nytt, men heller inte enkelt. Antingen vill man att den ska harmoniera med maten eller vara något som bryter av och skapar spännande nya smaker eller upplevelser. Innan man bjuder på middag hemma bör man även fundera över vad man utgår ifrån – är det maten eller drycken? Kika lite på vilka tillbehör du vill jobba med. Ofta är det just dina tillbehör som styr dryckesvalet.
Smaklig måltid!

Finger lickin’ good chicken tacos

Ingredienser:
2 kycklinglår, hårt grillade och skurna i strimlor
1 avokado, skuren i skivor
1 tomat, skuren i tärningar
3 msk salladslök, skivad
1 dl picklad skivad rödlök
mynta & koriander, grovt strimlad
1 msk harissa
3 msk getost, smulad
12 st små tortillarundlar
3 st lime, skurna i grova bitar och grillad
tacos

Gör så här:
Grilla tortillan lite snabbt och stryk på lite harissa, sedan montera med övriga ingredienser, toppa med rödlöken och limen. Tänk på att inte lägga i för mycket ingredienser, då det blir svårt att äta, det är bättre att äta många istället.

Drinktips till chicken tacos

Luis Rides the Black Barrel
4 cl Jameson Black barrel
1,5 cl Giffard Apricot du Roussillon
2 cl Vintrys Amontillado Sherry
2 cl citronjuice
1,5 cl sockerlag
2 stänk Peychaud’s bitters

Gör så här:
Skaka med is, servera i glas frostat med citronzest och korianderfrön som malts tillsammans (som man gör med salt till en Margarita).

Falska ostron på tonfisk

12 st skivor av tonfisk, välj någon fin sort med omsorg
1 st avokado, grovt tärnad
12 st plockade blad av hjärtsallad
1 msk smörgåskrasse
1 st rädisa, tunt skivad
1 tsk chiliflakes
4 msk citronjuice, blandad med olivolja, grön tabasco & lite socker
1 kg krossad is till servering
1 citron skuren i skivor till servering

falska_ostron

Gör så här:
Arrangera salladsbladen på isen, sedan avokado, citronjuiceblandningen, tonfisken och toppa med chiliflakes & krassen. Ska ätas i en tugga.

Drinktips till falska ostron

Straight up Jameson dram

Kalvtartar med lite grillsmak

400 g nymald svensk kalvfärs
1 msk schalottenlök, finhackad
1 tsk kapris, finhackad
1 msk kallrökt majonnäs
havssalt & svartpeppar efter smak
1 knippe citronmeliss, plockade kvistar
50 g forellrom
1 dl brödsmulor, smörstekt

kalvtartar

Gör så här:
Blanda ingredienserna till tartaren, smaka av med salt och svartpeppar, arrangera i skedar på brödsmulorna, toppa med forellromen och plockade kvistar citronmeliss.
Tips!: Se gärna till att det finns någonstans att lägga skeden när man ätit upp så att den inte kommer tillbaka på fatet

Drinktips till kalvtartar

Old Classic With a Twist
Redbreast 12 YO
3 stänk Angostura bitters
1 barsked råsockerlag
1 barsked granolja
Gör så här:
Rör samman med is. Servera i rocks-glas med isbitar, apelsinzest och maraschinobär.

old_classic

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.