Banner

Carlsberg: Öl som för 133 år sedan

Av | Publicerad 2016-05-26 | Lämna kommentar

Forskare på Carlsbergs forskningslaboratorium hittade jäst som överlevt i en flaska från 1883. De påbörjade ett intensivt arbete för att utvinna levande jästceller från flaskan. Och lagom till Carlsbergs forskningslaboratoriums 140-årsjubileum har man lyckats återskapa världens första kvalitativa lager i sin mest autentiska form – av originaljästen från 1883 och med exakt samma recept, ingredienser och bryggteknik som för 133 år sedan, en teknik som då revolutionerade bryggarkonsten. Fram till dess var ölbryggning en oförutsägbar konst som ofta resulterade i odrickbara öl på grund av den så kallade ölsjukan. Carlsbergs forskningslaboratorium upptäckte 1883 den rena jäst som gjorde det möjligt att skapa kvalitetsöl vid varje bryggning. På grund av den rådande ölsjukan gav Carlsberg bort jästen,”Saccharomyces Carlsbergensis”, till andra bryggare – och idag härstammar de allra flesta lagerölen i världen från denna upptäckt.
– Utan upptäckten av den rena jästen skulle inte denna typ av öl, som nu utgör hela 90 procent av världens ölmarknad, kunna existera, påpekar den brittiske ölhistorikern Martyn Cornell.

– Carlsbergs laboratorium är en riktig kronjuvel och välkänt för sina stora innovationer under det senaste århundradet. Den återskapade lagern bryggdes för att hedra laboratoriet och dess historiska utveckling. Jag kan inte bärga mig för att smaka den! säger Professor Flemming Besenbacher, ordförande i Carlsberg Foundation och styrelsemedlem i Carlsbergs forskningslaboratorium.

Carlsberg2

Etiketter: , , , , ,

Prenumerera på Allt om Whisky | Köp tidigare utgåvor

Tyck till

 • Välkommen

  Det här är tidningen Allt om whisky på webben. Vi ger dig allt du behöver veta om whisky och öl. Här bjuder vi på information och nyheter och låter dig prenumerera enkelt och snabbt.

 • Aktuellt nummer

  Senaste numret av Allt om Whisky
 • Från tidningen

  Allt om Whiskys spellistor Allt om Whiskys korssord
 • Whisky, öl och mat

 • Missat något nummer?

  Gamla nummer av Allt om Whisky
 • Citera oss gärna

  Creative Commons License
  Detta verk är licensierat under en Creative Commons-Licens.