Carlsberg: Öl som för 133 år sedan

Forskare på Carlsbergs forskningslaboratorium hittade jäst som överlevt i en flaska från 1883. De påbörjade ett intensivt arbete för att utvinna levande jästceller från flaskan. Och lagom till Carlsbergs forskningslaboratoriums 140-årsjubileum har man lyckats återskapa världens första kvalitativa lager i sin mest autentiska form – av originaljästen från 1883 och med exakt samma recept, ingredienser och bryggteknik som för 133 år sedan, en teknik som då revolutionerade bryggarkonsten. Fram till dess var ölbryggning en oförutsägbar konst som ofta resulterade i odrickbara öl på grund av den så kallade ölsjukan. Carlsbergs forskningslaboratorium upptäckte 1883 den rena jäst som gjorde det möjligt att skapa kvalitetsöl vid varje bryggning. På grund av den rådande ölsjukan gav Carlsberg bort jästen,”Saccharomyces Carlsbergensis”, till andra bryggare – och idag härstammar de allra flesta lagerölen i världen från denna upptäckt.
– Utan upptäckten av den rena jästen skulle inte denna typ av öl, som nu utgör hela 90 procent av världens ölmarknad, kunna existera, påpekar den brittiske ölhistorikern Martyn Cornell.

– Carlsbergs laboratorium är en riktig kronjuvel och välkänt för sina stora innovationer under det senaste århundradet. Den återskapade lagern bryggdes för att hedra laboratoriet och dess historiska utveckling. Jag kan inte bärga mig för att smaka den! säger Professor Flemming Besenbacher, ordförande i Carlsberg Foundation och styrelsemedlem i Carlsbergs forskningslaboratorium.

Carlsberg2

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!