Banner

Akvavitlagrad norsk porter

Av | Publicerad 2017-03-29 | Lämna kommentar


I 114 Systembolagsbutiker runt om i landet finns Akevitt Porter från norska Haandbryggeriet. I den har man sammanfört två upplevelser.

Fyra ölentusiaster i staden Drammen, fyra mil söder om Oslo, grundade 2005 Haandbryggeriet. I maj samma år bryggdes de första ölen i en före detta strumpfabrik.

Efter en flytt i december 2011 fick de större lokaler men redan 2013 hade också de blivit för små och flyttlasset gick igen, nu till Brakerøya strax utanför Drammen. Där installerades ett nytt Rolec-bryggverk med en kapacitet på 5 000 liter och idag ligger årsproduktionen på cirka 700 000 liter.
Haandbryggeriet gör ofta avancerade experiment med fatlagring, brettanomyces och solerametoden.

– Vi vågar misslyckas ibland, påpekar de.

Det har de sannerligen inte gjort med Akevitt Porter (nr 11641, 33 cl, 39,90 kr) (som numera ibland kallas Fatlagret Porter) som är en överjäst imperial porter, mörk och fyllig som den gjordes på gårdsbryggerierna förr i tiden. Där destillerade man också akvavit förstås, och ofta dracks de två tillsammans. Haandbryggeriet har sammanfört upplevelserna genom att under flera månader lagra portern på fat som tidigare lagrat akvavit och överfört toner och nyanser till ölet. De har gjort den sedan 2009 och nu är den alltså återigen tillgänglig härhemma.

Akevitt Porter
Nr: 11641
Pris: 39,90 kr
Storlek: 33 cl

Etiketter: ,

Prenumerera på Allt om Whisky | Köp tidigare utgåvor

Tyck till

  • Välkommen

    Det här är tidningen Allt om whisky på webben. Vi ger dig allt du behöver veta om whisky och öl. Här bjuder vi på information och nyheter och låter dig prenumerera enkelt och snabbt.

  • Aktuellt nummer

    Senaste numret av Allt om Whisky
  • Från tidningen

    Allt om Whiskys spellistor Allt om Whiskys korssord
  • Whisky, öl och mat

  • Missat något nummer?

    Gamla nummer av Allt om Whisky
  • Citera oss gärna

    Creative Commons License
    Detta verk är licensierat under en Creative Commons-Licens.