Akvavitlagrad norsk porter


I 114 Systembolagsbutiker runt om i landet finns Akevitt Porter från norska Haandbryggeriet. I den har man sammanfört två upplevelser.

Fyra ölentusiaster i staden Drammen, fyra mil söder om Oslo, grundade 2005 Haandbryggeriet. I maj samma år bryggdes de första ölen i en före detta strumpfabrik.

Efter en flytt i december 2011 fick de större lokaler men redan 2013 hade också de blivit för små och flyttlasset gick igen, nu till Brakerøya strax utanför Drammen. Där installerades ett nytt Rolec-bryggverk med en kapacitet på 5 000 liter och idag ligger årsproduktionen på cirka 700 000 liter.
Haandbryggeriet gör ofta avancerade experiment med fatlagring, brettanomyces och solerametoden.

– Vi vågar misslyckas ibland, påpekar de.

Det har de sannerligen inte gjort med Akevitt Porter (nr 11641, 33 cl, 39,90 kr) (som numera ibland kallas Fatlagret Porter) som är en överjäst imperial porter, mörk och fyllig som den gjordes på gårdsbryggerierna förr i tiden. Där destillerade man också akvavit förstås, och ofta dracks de två tillsammans. Haandbryggeriet har sammanfört upplevelserna genom att under flera månader lagra portern på fat som tidigare lagrat akvavit och överfört toner och nyanser till ölet. De har gjort den sedan 2009 och nu är den alltså återigen tillgänglig härhemma.

Akevitt Porter
Nr: 11641
Pris: 39,90 kr
Storlek: 33 cl

Danielsson författare och konstnär med stort vinintresse, som skrivit ett tjugotal böcker, av vilka flera översatts. Har haft ett tjugotal enmansutställningar runt om i Europa. Bernt har sedan 2001 arbetat tillsammans med Åke Jacobsson som skribent och redaktör