Banner

The Orphan Barrel Whiskey Project: Föräldralös whiskey

Av | Publicerad 2017-05-31 | Lämna kommentar


Jättekoncernen Diageo startade The Orphan Barrel Whiskey Project 2013 och grundade samtidigt The Orphan Barrel Whiskey Distilling Company för att lansera extra långlagrade whiskies från deras lager vid legendariska Stitzel-Weller Distillery i Shively i Kentucky. Den senaste är en 23-årig Kentucky Straight Bourbon Whiskey med namnet ”Rhetoric”.

Uttrycket ”Orphan barrel” (föräldralösa fat) används i flera sammanhang – det kan handla om bortglömda fat, fat som blivit felarkiverade, men också fat som blivit kvar när olika whiskeyvarumärken sålts och köparna tackat nej till lagren av olika orsaker. Faten som blir kvar kallas just ”orphans” och behålls av de tidigare ägarna i väntan på att kunna säljas vidare.

En udda egenskap med bourbon är att till skillnad från många andra spritsorter, inklusive skotsk whisky och cognac, så ökar alkoholhalten under lagringstiden, något som ofta tidigare justerades men Orphan Barrel låter den vara precis vad den är i faten vid buteljeringen.

Företaget huserar i Tullahoma i Tennessee, där också Diageoägda George Dickel ligger. Whiskeyn i Orphan Barrel-serien buteljeras för hand vid Dickels buteljeringsanläggning.

Diageos projekt möttes av en hel del kritik till en början. De kritiserades för att inte uppge var whiskeyn destillerats och för att försöka hajpa upp det legendariska destilleriet Stitzel-Weller och låtsas som att whiskeyn destillerats där – och det hade den ju inte alltid. Diageo hörsammade faktiskt kritiken och anger numera exakta uppgifter om all whiskey som Orphan Barrel lanserar – destilleri, år, och till och med recepten.

Hittills har Orphan Barrel lanserat nio olika whiskies, och fyra av dem är Rhetoric i olika åldrar. Tidigare har 20-, 21- och 22-årig Rhetoric lanserats, och nyligen kom en 23-åring. I lager finns mer, och nästa år kommer en 24-åring och 2019 slutligen en Rhetoric som då är 25 år gammal.

Receptet för årets 23-åring är 86 procent vete, 8 procent korn och 6 procent råg. Det rekommenderade priset är 120 amerikanska dollar (en dryg tusenlapp).

Läs mer hos Orphan Barrel Whisky Distiloing Company på orphanbarrel.com

Etiketter:

Prenumerera på Allt om Whisky | Köp tidigare utgåvor

Tyck till

 • Välkommen

  Det här är tidningen Allt om whisky på webben. Vi ger dig allt du behöver veta om whisky och öl. Här bjuder vi på information och nyheter och låter dig prenumerera enkelt och snabbt.

 • Aktuellt nummer

  Senaste numret av Allt om Whisky
 • Från tidningen

  Allt om Whiskys spellistor Allt om Whiskys korssord
 • Whisky, öl och mat

 • Missat något nummer?

  Gamla nummer av Allt om Whisky
 • Citera oss gärna

  Creative Commons License
  Detta verk är licensierat under en Creative Commons-Licens.