Banner

Buxton Myrcia Session IPA för långa sittningar

Av | Publicerad 2017-06-01 | Lämna kommentar


En session IPA har blivit en allt vanligare benämning på öletiketterna. Ett nytillkommet exempel är Buxton Myrcia Session IPA och den har alkoholhalten fyra procent och görs på kornmalt, havre, vete och humle.

Tillägget ”session” betecknar en alkoholsvagare version av IPA (india pale ale) som varit populärt att göra den senaste tiden, möjligen eftersom det är en smakrik ölstil som är relativt enkel att göra med lägre alkohol. Beteckningen session härstammar förstås från England och ordet används i betydelsen ”sammankomst” och när man har en sådan vill man ju kunna sitta länge och dricka mycket öl utan att bli allt för berusad. En session IPA bör inte ligga högre än 4,5 – 4,7 % i alkohol.

Den här kommer från Buxton Brewery i just Buxton, som är en spaort i nordvästra Derbyshire i England. Där bor lite drygt 22 215 invånare. Staden är kanske mest känd för The Buxton Festival, en opera- och konstfestival som startade 1979 och som går av stapeln under tre veckor i juli.

Buxton Brewery bryggde sin första omgång i januari 2009 – då höll man till i familjens garage. Idag huserar man i ett specialbyggt bryggeri på 650 m2 och gör upp emot 30 olika öl.

Tornet i deras logga är Solomon’s Temple – inte från romartiden, vilket man kanske kan tro, utan byggt i början av 1800-talet av en Solomon Mycock för att erbjuda stadens arbetslösa bostäder. I slutet av århundradet låg det i ruiner, men man bestämde sig för att bygga upp det och 1896 öppnades det igen. 1998 restaurerades det helt men där finns numera bara en trappa upp till utsiktsplatsen högst upp i det sex meter höga tornet.

Det ligger högst upp på Grinlow Hill på 439 meters höjd och erbjuder med andra ord en mycket vidsträckt utsikt över staden och landskapet.

Buxton Myrcia Session IPA
Nr: 11609,
Volym: 33 cl, 
Pris: 29,90 kr

Etiketter: ,

Prenumerera på Allt om Whisky | Köp tidigare utgåvor

Tyck till

 • Välkommen

  Det här är tidningen Allt om whisky på webben. Vi ger dig allt du behöver veta om whisky och öl. Här bjuder vi på information och nyheter och låter dig prenumerera enkelt och snabbt.

 • Aktuellt nummer

  Senaste numret av Allt om Whisky
 • Från tidningen

  Allt om Whiskys spellistor Allt om Whiskys korssord
 • Whisky, öl och mat

 • Missat något nummer?

  Gamla nummer av Allt om Whisky
 • Citera oss gärna

  Creative Commons License
  Detta verk är licensierat under en Creative Commons-Licens.