Första ostronen på 100 år tack vare Glenmorangie


Det fanns gott om ostron runt omkring Dornoch Firth i nordöstra Skottland – för 10 000 år sedan, men i slutet av 1800-talet hade överfiske lett till deras utrotning. Nu kommer de tillbaks.

I maj återkom officiellt de europeiska ostronen till Skottlands kust vid Highlands efter hundra års frånvaro tack vara Dornoch Environmental Enhancement Project (DEEP) som är ett ambitiöst projekt lett av Heriot-Watt University, Glenmorangie Distillery (vid Firth at Tain) och Marine Conservation Society.

Visionen är att återställa förlorade ostronrev till det marint skyddade området i Dornoch Firth, förbättra den biologiska mångfalden och agera tillsammans med en rötningsanläggning som byggts av Glenmorangie på platsen för att hjälpa till att rena vattnet i Firth. Rötning är en naturlig process där organiskt material bryts ner av mikroorganismer i syrefri miljö. Vid rötning bildas biogödsel, som är ett utmärkt gödningsmedel.

Läs mer om projektet hos Heriot-Watt University

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!