Michter’s Rye & Bourbon nu till sänkta priser


Tidigare har de funnits i Systembolagets beställningssortiment, men den 9 juni kommer 1200 flaskor av dem vardera – dessutom har priset faktiskt gått ner.

Är man generös i historiebeskrivningen så har Michter’s Distillery anor tillbaks till 1753. Då hette destilleriet Shenk’s och låg i Pennsylvania. Några ägar- och namnbyten och en förbudstid senare fick destilleriet sitt nuvarande namn på 1950-talet.

1989, då hela den amerikanska whiskeyindustrin led av kraftig nedgång, gav Michter’s ägare upp och destilleriet lades ner. Och namnet hade mycket väl också kunnat försvinna i historien om det inte varit för Joseph J. Magliocco och Richard ”Dick” Newman. Magliocco arbetade inom vin- och spritindustrin efter examen från Harvard Law School, under hela studietiden hade han försörjt sig som bartender och var väl bekant med Michter’s.

Newman hade en lång karriär inom whiskeybranschen, bland annat som vd för Austin Nichols, som gör Wild Turkey.
De förvärvade varumärket och bestämde sig för att återuppliva Michter’s, men att göra det i Kentucky, i själva hjärtat av amerikansk whiskey där det fanns tillgång till kunskap, talang och utsökta råvaror.

Idag har de två anläggningar, en på drygt 6000 kvadratmeter strax utanför Louisville och så den arkitektoniskt högt värderade byggnaden Fort Nelson Building i Louisville centrum från 1870 som renoverats och byggts om.

Med tre destillatörer med tillsammans nära hundra års erfarenhet av hela tillverkningsprocessen har Michter’s expertis i överflöd. Master Distiller Willie ”Dr. No” Pratt har mer än fyrtio års yrkesvana och är specialist på fathantering och lagring. Smeknamnet har han fått för sin hårdnackade vägran att buteljera innan han anser whiskeyn är på topp även om det innebär att den säljs äldre än vad som anges. Utöver det insisterar han på att whiskeyn ska lagras i värmeväxlade lagerlokaler. Värmeväxling, när lagringstemperaturen skiftar med korta intervaller, gör att ekfatens porer expanderar och krymper snabbt och låter whiskeyn ta åt sig mer smak. Nackdelen är att avdunstningen ökar och ”Änglarnas andel” blir större.

Den 9 juni hamnar deras US*1 Kentucky Straight Rye och US*1 Kentucky Straight Bourbon på systembolagshyllorna.

Michter’s gör sin Rye som ”Single Barrel” då varje enskilt fat buteljeras för sig. Det vanligaste annars är att man blandar whiskey från olika fat för att få så jämn kvalitet som möjligt. Reglerna för tillverkning av Straight Rye är desamma som för Bourbon. De måste lagras under minst två år på nya fat av kolad amerikansk vit-ek. Andelen av huvudråvaran till mäsken (råg i det här fallet) måste ligga mellan 51-80 procent. Sedan 90-talet har intresset för Rye långsamt men säkert vuxit.

I Straight Bourbon är det majs som måste ingå till mellan 51-80 procent. För att få kallas Bourbon måste whiskeyn lagras minimum två år på fat av amerikansk vit-ek som kolats med öppen eld. För Michter’s är smak viktigare än tid och det är därför inte ovanligt att de fatlagrar en längre tid, ofta ingår sprit lagrad mer än åtta år. Normalt görs blandningen av whiskies från maximalt två dussin fat. Detta är ett fåtal i sammanhanget och ställer höga krav på kvaliteten från varje fat då det inte finns utrymme att ”blanda bort” mindre bra fat. Michter’s ställer självfallet höga krav på sina fat från början och torkar dem mellan 18-36 månader men eftersom trä är ett levande material så uppstår individuella skillnader.

Hur var det med priset då? Jo, i beställningssortiment har de tidigare kostat 649 kronor, men de totalt 2 400 flaskorna som nu kommer betingar var och en ett pris av 599 kronor.

Michter’s US*1 Kentucky Straight Bourbon
Nr: 99903
Pris: 599 kr

Michter’s US*1 Kentucky Straight Rye
Nr: 99904
Pris: 599 kr

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!