Togouchi, Japansk whisky med skotskt-kanadensiskt hjärta


Blendwhiskyn Togouchi är varken japansk, skotsk eller kanadensisk – men den kommer från Japan. Och den lagras i en järnvägstunnel… Nu kommer två till.

Företaget Chugoku Jozo Juu Inc. grundades 1918 i närheten av Hiroshima. De producerar fruktlikörer, sake och shochu, bland annat Songshan som är en långlagrad shochu. 1990 bestämde de sig för att också göra blendwhisky – men utan att själva destillera den. Istället köper de fat med single malt från Skottland och fat med grainwhisky från Kanada. När de anländer till Japan tas de om hand av tullen tills Chugoku Jozo klarat av all byråkrati och betalat alla kostnader och när det är gjort så är whiskyn faktiskt officiellt japansk – den har med andra ord blivit naturaliserad.

Chugo Jozos Master Blenders kommer sedan in i bilden och blandar whiskyn, den fylls på ekfat och fraktas till Togouchi, som tidigare var en by men som 2004 slogs ihop med de två städerna Togouchi och Kake och blev staden Akiota – 2011 hade den 7 500 invånare. Därifrån fortsätter faten till hjärtat av bergsregionen Nishi Chugoku Sanchi. Där ligger en 361 meter lång tunnel sedan 1970. Tanken var att den skulle bli en järnvägstunnel, men projektet lades ner. Chugoku Jozo upptäckte att den har perfekta lagringsförhållanden för både shochu och whisky – temperaturen ligger konstant på 14° C och luftfuktigheten på 80 procent.
Efter lagringstiden späds whiskyn med bergsvatten från Sandankyo Natural Park innan den buteljeras.


Sedan tidigare finns tre olika Togouchi i Systembolagets beställningssortiment. Den 9 juni kommer två till: Togouchi 9 YO (nr 86708, 1 029 kr) och Togouchi 15 YO (nr 86608, 2 198 kr).

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!