Duncan Taylor – Rarast av de rara

Duncan Taylor & Co är utan tvekan en av de mest intressanta av alla oberoende buteljerare i whiskyvärlden. De trycker ut cirka 200 buteljeringar årligen, många av dem är sådana rariteter att samlarna får gåshud. Duncan Taylor har nämligen ett av världens största lager av idel, ädel samlarwhisky.

Duncan Taylors rötter går tillbaka till förbudstiden i USA. När denna sorgliga epok i dryckeshistorien gick mot sitt slut startade den osedvanligt driftige köpmannen Abe Rosenberg och hans två bröder en rad olika verksamheter. Det var allt från Fontainebleau Hotel i Miami till sockerrörsplantager och rom-produktion på Jungfruöarna. Man såg också till att skaffa sig licenser för att sälja dryckesvaror under företagsnamnet Star Liquor, som snart skulle bli en betydande aktör på den amerikanska dryckesmarknaden. Dessutom drog man igång ett litet whiskyföretag i Glasgow, Duncan Taylor Co, som började mäkla fat mellan whiskydestillerier och blendingindustrier.

duncan_taylor_trathislaEfter andra världskriget blev Rosenberg partner med industrimagnaten Charlie Guttman, som bland annat ägde den stora koncernen Paddington Industries. Det var Paddington som importerade den numera världsberömda blenden J&B till USA. J&B:s ryktbarhet vilar i mycket hög grad på Rosenbergs affärsduglighet och engagemang. Under de kommande 30 åren lyckades han öka försäljningen från 225 000 liter årligen till 31,5 miljoner liter (vilket gör J&B till en av världens tre största blendwhiskysorter).

Abe Rosenberg var en passionerad whiskyvän, som en av de första såg han potentialen i maltwhisky och redan i början av 60-talet började han köpa fat med nydestillerad maltwhisky. Särskilt intresserad var han att handla med whisky från Islay eftersom han lär ha varit mycket förtjust i det som producerades på den rökhöljda ön. Med tiden kom Rosenberg att bygga ett imponerande lager med fat av singlemalt och singlegrain från både aktiva och sedan länge bortgångna destillerier.

Mot slutet av sitt liv slog han av på takten i inköpen, men när han gick ur tiden, 1994, 85 år gammal, hade han nära 4 000 fat mellan 21 och 40 år i sina lager. Faten tillhörde Abe Rosenberg privat. Duncan Taylor var bara ett bolag som handlade med whiskyn. Efter Rosenbergs död kom Duncan Taylor att ledas av en stiftelse som grundats av Rosenberg och hans fru, men företagets aktiviteter lades i malpåse. I början av 2000-talet kontaktade stiftelsen Euan Shand för att få hjälp att sälja bolaget.

Euan Shand hade ett förflutet inom whiskyindustrin och hade bland annat jobbat som tunnbindare på Glendronach och på Ardmore. Shand såg kvaliteten i lagerhusen och potentialen i bolaget och beslöt att köpa det själv. Tillsammans med en affärsbekant förvärvade han Duncan Taylor och övertog affärerna. Det var en mycket dyr affär som finansierades med bankhjälp, privata finansiärer och inte minst genom att man sålde tillbaka en hel del fat till destillerierna. Euan Shand kom att utveckla en omfattande verksamhet och bara ett år senare fick det nygamla företaget två guldmedaljer när Skottlands främsta entreprenörsföretag inom mat- och dryckesbranschen skulle utses.

När Euan Shands bolag köpte Duncan Taylor 2001 blev bolaget ägare till ett av världens största lager av gammal sällsynt whisky. Fortfarande är Rosenbergs enorma samling och hans fallenhet för att välja fat det som kännetecknar Duncan Taylor. Att säga att hans ande svävar över bolaget är närmast en underdrift. I dag har Duncan Taylor flyttat all verksamhet från Glasgow och New York till Huntly uppe i nordöstra Skottland, i närheten av Speyside, där man också har sin buteljeringsanläggning och butik. Någon mäkleriverksamhet av fat sysslar man inte längre med.

Duncan Taylor ger ut en rad serier. Mest berömd är Rarest of the Rare som består av fatstarka single cask-utgåvor i ansenlig ålder från nedlagda destillerier. Mycket omtalad är också Duncan Taylor Collection som är cask strength-whiskies (malt och grain) mellan 17 och 42 år. Denna serie gick tidigare under namnet Peerless, men på grund av varumärkesproblem i USA har detta namn tagits bort från flaskorna. NC2, som står för Non Chillfiltered, Non Coloured och No Finishes är en relativt ny serie. Den innehåller främst single cask-buteljeringar i övre tonåren från hela Skottland.

Whisky Galore är också en stor serie med åtskilliga buteljeringar upp till 21 år i både cask strength och nervattnade versioner. Battlehill innehåller yngre whisky och The Lonach Collection enbart gamla skönheter. Lonach blandas av fat som med åren tappat sin alkoholstyrka till nivåer under 40 procent och av fat från samma destilleri men med högre alkoholstyrka. På så sätt klättrar alkoholhalten över den magiska 40-procentgränsen och får därmed laglig rätt att säljas under benämningen whisky.

I utbudet finns även mindre serier som The Big Smoke med Islaywhiskies och en lång rad blendwhiskysorter av mycket erkänd kvalitet. De kanske mest berömda är Rarest of the Rare 33 YO och Duncan Taylor 38 YO, bättre blends finns knappast att få tag på, men de kostar å andra sidan därefter.

Duncan Taylor buteljerar omkring 200 utgåvor årligen och så sent som förra året gjorde företaget rent hus i The Whisky Magazines »Independent bottler of the year« där man sopade hem mängder av medaljer och vann sammanlagt nästan hälften av de mest eftertraktade utmärkelserna.

DUNCAN TAYLOR AND CODuncan Taylor är ett av de företag som de senare åren fått känna snålare vindar blåsa från destillerierna. De är inte längre lika benägna att sälja whisky. På sikt hotar detta verksamheten för många av de specialiserade buteljerarna. Duncan Taylor har därför tagit rygg på Signatory (Edradour) och Gordon & MacPhail (Benromach) och börjat planera för att starta ett eget destilleri med kapacitet att producera 750 000 liter alkohol årligen.

Förutom maltwhisky från det ännu odöpta destilleriet i Huntly, som beräknas nå marknaden omkring 2020, tänker man sig att producera grainwhisky, vodka och gin. I anslutning till destilleriet ska det också byggas besökscenter, kontor, lagerhus och en ny buteljeringsanläggning.

Den som har vägarna förbi Huntly – det har många, eftersom Huntly ligger vid porten till Speyside – kan varmt rekommenderas ett besök i Duncan Taylors egen butik på Storgatan (Main Street). Där finns alla deras buteljeringar att köpa och dessutom en hel del unika tappningar som försvunnit från marknaden
Duncan Taylor företräds i Sverige av Whisky4U, hela sortimentet är tillgängligt via beställning på Systembolaget.

Läs mer på www.whisky4u.se och på Duncan Taylors egen hemsida www.dtcscotch.com.

Foto: Duncan Taylor

Hasse Nilsson är mångårig medarbetare på Allt om Whisky och har ett helt yrkesliv ägnat sig att skriva som copywriter, journalist och författare. I dag är han hovskribent på High Coast Distillery där han också jobbar med marknadsfrågorna. Hasse är en av Sveriges mest anlitade provningsledare och en uppskattad föreläsare. Han har också vunnit både SM och VM i nyskrivna snapsvisor.