Öl: Brysselpyssel

Ölkypare BrysselBortsett från den grandiosa arkitekturen och det ständigt pulserande utelivet finns också annat att uppleva i Europas mittpunkt.

Öl, EU, Nato och en kissande kerub – några av Bryssels kännetecken. Här ytterligare ett litet axplock av skiftande karaktär:

Choklad

PralinerFin, hantverksmässigt gjord choklad är för många nästan synonymt med Belgien, trots att chokladen kom senare till landet än övriga Europa. Idag kryllar det av butiker och chokladproducenter i Bryssel och det finns ett chokladmuseum värt ett besök: Museum van Cacao en Chocolade som sedan tre år tillbaka är inhyst i ett vackert hus alldeles intill Grand Place med adressen  Rue de la Tête d’Or, 9/11. Bortsett från alla chokladbutiker runt om i staden, kan ett besök hos någon producent vara av intresse, Chocolatier DUVAL till exempel. Adressen är 19 Rue des chardons där man också arrangerar entimmesvisningar – dock endast för grupper, och man måste boka tid i förväg.
Bland butikerna kan rekommenderas någon av producenten Neuhaus sju, exempelvis den på Boulevard de Waterloo.

Pommes Belge

Flamländska pommes frites är något alldeles exceptionellt, och faktum är att de till och med har ett pommes frites-museum. Det ligger i ett av stadens äldsta och välbevarade hus med namnet Saaihalle, som byggdes 1399, och har adressen Vlamingstraat 33. Där kan man lära sig allt om potatisens väg från Peru till pommes frites. Den belgiska varianten dubbelfriteras – och det ryktas att man använder hästfett i frityroljan för att få fram den alldeles speciella smaken. Serveras förstås i pappersstrut och med en rejäl portion majonnäs. Håll utkik efter de ambulerande kioskerna (frietkots), som Antoine’s på Place Jourdan, till exempel. Om ni nu inte hellre vill avnjuta Moules et Frites förstås.

Utefisk

I hörnet Place St Catherine på Oude Graanmarkt finns en oansenlig rostfri ståldisk där det serveras färsk fisk och skaldjur som anrättas medan man väntar. Till de frästa pilgrimsmusslorna sitter ett glas vitt vin perfekt. Dyrt är det inte heller.

Serier

I den ständigt unge, äventyrslystne journalistens Tintins (som fyllde 80 år den 10 januari) hemland får man förstås inte missa seriemuseet på  Zandstraat/Rue des Sables, 20. Inte bara serierna är av intresse, huset anses vara ett av de finaste exemplen på Art Nouveau, designat av arkitekten Victor Horta 1906. Galerie Brüsel på Boulvard Anspach 100 är ett annat måste för serieentusiaster med massor av samlarobjekt och affischer.

Ett självklart val är förstås Royal Windsor Hotel Grand Place på Rue Duquesnoy 5-7. 266 extremt finkänsligt inredda rum, plus 17 sviter. Man har dessutom låtit sex inhemska modedesigners inreda varsitt rum. Resultatet är fascinerande och rummen sinsemellan så olika att man behöver en vecka på sig för att uppleva dem.

Var det inte sex? Jo, men sista natten behöver man avnjuta i en svit för att smälta intrycken.

Något mer återhållen modernism finns i nyrenoverade Hotel Amigos 173 rum på Rue de l’Amigo, bara ett stenkast från Grand Place. Missa inte restaurang Bocconi som koncentrerar sig på italienska klanger anförda av kökschef Vincenzo Regine.

Ett alldeles utmärkt trestjärnigt hotell döljer sig bakom fasaden på Rue Auguste Orts, också den i närheten av Grand Place. Hotel Orts har 13 rum och en svit och en restaurang. Den spektakulära glas- och gjutjärnsbaldakinen över ingången är ett utsökt expempel på jugendarkitektur och perfekt att avnjuta en Lambic under i ett stilla sommarregn.

Läs också:
Tacka två Norbert och en Albert för Leffe
Hoegaarden: Wit igen

Foto: Brussels International, Leading Hotels of The World & Morgue File