Lägg vantarna på Springbanks smugglarfat

Springbank kommer nu med en begränsad upplaga kallad Rundlets & Kilderkins. Namnet har sin historiska förklaring.
Campbeltown i Skottland var under 1800-talet en skyddad plats och tulltjänstemän orkade eller vågade sig dit. För att göra de icke-klarerade whiskyfaten mer lättgömda tappade man spriten i små fat kallade rundlets och kilderkins.

Rundlet och Kilderkin är gamla brittiska volymmått som använts bland annat inom bryggerinäringen. Ett Kilderkin är till exempel ett halvt fat, barrel, eller närmare bestämt cirka 82 liter.

Att lagra whisky på små fat är ovanligt och medför att whiskyn mognar snabbare, det blir helt enkelt mer ek per mått whisky. Den Springbank som nu lagrats 10 år på småfat ska enligt uppgift smaka som en mycket längre lagrad dryck.

Enligt importören är smaken robust, oljig och genuin. Här finns torv, malt, choklad, rostade hasselnötter, vitpeppar och en lite bitande kryddighet. Rundlets & Kilderkins håller 49,4% alkolholstyrka och finns på Systembolaget för 775 kr.

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.