Benriach peated 17 yo – rökig whisky från Speyside

Destilleriet Benriach byggdes 1898 och var länge en pulsåder till Chivas Regal. I början av 1980-talet började ägarna Seagrams lida brist på rökig whisky och man ägde ingen annan anläggning som kunde framställa sådan. Lösningen blev att använda mältningsgolvet på Benriach och experimentera med egen, rökig whisky. Man lät malten få en fenolhalt på hela 55 ppm och än idag är Benriach det enda destilleriet i Speyside som kan erbjuda rökig whisky.

Benriach Peated Septendecim 17 yo är ofiltrerad och har enligt importören en annan rökton än Islay-whiskyn. Det ska vara en mer sotrökig, mindre söt rökton. Så här skriver de själva om lukt och smak:

Många distinkta rökdofter, brinnande björkved, torvrök, gräsbrand, men också rostade hasselnötter, tobak och lakrits. Smak: Intensiva röksmaker, tjära, torv, men också kargare smaker, toner av nylagd asfalt, läder och skorstensrök. I eftersmaken kommer en behaglig fruktighet med äpple och honung.

Benriach Peated Septendecim 17 kostar 799 kr och finns i beställningssortimentet på Systembolaget.

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.

Verifierad av MonsterInsights