Rökig whisky chocksänks med 20 procent

Det är tack vare sitt mångåriga samarbete med destillerierna på Islay som Symposion lyckats bygga upp ett stort lager av Islay-whisky. Nu när whiskyvärlden törstar efter rökig whisky gör Symposion alltså tvärtom, nämligen öppnar kranarna och sänker priset från 355 till 299 kronor.

Men rökiga maltdestillat har inte alltid stått högst upp bland whiskyentusiaster. När Symposion började sälja rökig single malt i Sverige vid mitten av 1990-talet var det ingen i Skottland som trodde det var möjligt. Sådan whisky var då i stort sett enbart avsedd som krydda i de stora blendwhiskymärkena.

Ileach_500

– Faktum är att skottarna varnande oss för att köpa på oss rökig single malt, säger Symposions Thomas Kuuttanen, som var med och introducerade rökig whisky på den svenska marknaden.

Att tillverka whisky är ett marknadsmässigt vågspel. Man måste veta vilken whisky kunderna vill ha om tio år. Ingen kunde i 2000-talets början ana den vurm för rökig Islaywhisky som nu sköljer över världen. Nu ångrar destillerierna att man inte producerade mer och kan bara bekymrat se på hur lagren krymper.

Johan Franco Cereceda är en av landets mest meriterade vinjournalister. Har bred erfarenhet av både journalistik och vin och annan dryck, bland annat som uppskattad utbildare. Johan har tidigare dessutom jobbat på flera av landets vintidningar. Är en av Nordens ledande Spanienspecialister.