GlenDronach lanserar Cask Strength på PX-fat

GlenDronachMed sin klassiskt viktorianska stil är GlenDronach ett av Skottlands vackraste destillerier där det ligger inbäddat mellan böljande kullar och forntida stenhus vid Dronach Burn utanför Huntly i Eastern Highland. GlenDronach var ett av de första destillerierna som fick licens för att tillverka whisky och har ända in i våra dagar drivits mycket traditionellt med golvmältning och öppna koleldar.

Länge var GlenDronach ryggraden i den världsberömda blendwhiskyn Teacher’s men sedan BenRiach Distillery Co tog över destilleriet 2008 riktas fokus helt mot singel malt.

Whiskyn som nu lanseras, GlenDronach Cask Strength, har lagrats på sherryfat som tidigare innehållet både Pedro Ximenez- och Oloroso-sherry. Batch 1 består av 12 000 flaskor, buteljerade vid 54,8 %, utan kylfiltrering, utan färgämnen och utan nedvattning.

GlenDronach ägs sedan 2008 av destilleribolaget BenRiach Distillery Co som bildades 2004 när två sydafrikanska dryckesimportörer och Billy Walker, whiskyveteran från Burn Stewart, köpte BenRiach från Pernod Ricard. GlenDronach, som också köptes från Pernod Ricard, och BenRiach är därmed två av få helt privatägda destillerier i Skottland. Tillsammans har de båda destillerierna en kapacitet av över fyra miljoner liter ren alkohol årligen.

Johan Franco Cereceda är en av landets mest meriterade vinjournalister. Har bred erfarenhet av både journalistik och vin och annan dryck, bland annat som uppskattad utbildare. Johan har tidigare dessutom jobbat på flera av landets vintidningar. Är en av Nordens ledande Spanienspecialister.