Bryggarevolution i bokform

Ölindustrin i Sverige skördar historiska framgångar och sällan har väl intresset bland allmänheten varit så stort för märkliga brygder som i presens. Men så har det långt ifrån alltid varit. Under femtio- och sextiotalet dog det ena småbryggeriet efter det andra. Stordrift och likriktighet ersatte småskalighet och mångfald. Trist, urvattnad och smaklös öl blev resultatet.

Mikrorebeller_omslag_500Men det är nu ett tag sedan en handfull bryggerier och likaledes en handfull ölmärken dominerade den svenska ölscenen. Den svenska bryggkulturen har vaknat till liv och det rejält. Gamla bryggerilokaler dammas av, nya byggs. Och ny spännande öl bryggs. Entusiastiska ölbloggare pratar om att Sverige snart har hundra småbryggerier.

Detta vill inte minst författarna till den nya boken Mikrorebeller – den svenska ölrevolutionen slå fast. Författarna har rest landet runt och träffat entusiasterna, rebellerna som krigar mot de stora drakarna och visar både engagemang och kunskap.

Bakom boken hittar vi kvartetten Michael Wall, art director, grafisk formgivare och föreläsare, med varumärken som starkt fokus; Jenny Tenenbaum, redaktör med lång erfarenhet i förlagsbranschen; fotografen Hasse Lindén och kultur- och samhällsjournalisten Jonas Henningsson.

Boken släpps den 25 september.

Johan Franco Cereceda är en av landets mest meriterade vinjournalister. Har bred erfarenhet av både journalistik och vin och annan dryck, bland annat som uppskattad utbildare. Johan har tidigare dessutom jobbat på flera av landets vintidningar. Är en av Nordens ledande Spanienspecialister.