Cognacskollektion i miniformat

Cognacshuset Tesseron grundades 1905 av Abel Tesseron, det drivs av tredje generationen i form av far och son Alfred och Gerard, men fjärde generationen, Melanie, är också sedan 2005 involverad i företaget. De har två egendomar, Boneuil i Grande Champagne och Saint-Surban i Petite Champagne.

Från odlingarna där byggde Abel långsamt upp lager av eaux-de-vie som nu idag är mycket omfattande och ligger i en krypta från elvahundratalet. Tesserons eaux-de-vie var redan från början eftertraktad av större cognacsproducenterna och under hela 1900-talet var de viktiga underleverantörer till XO blends.

Tesseron Cognac_XO Miniature Packs

Idag ökar efterfrågan ständigt och de har lanserat sin cognac under eget namn. Eftersom de anser att det tar 10-12 år för en cognac att till fullo utveckla sin karaktär släpper de inte någon VS- eller VSOP-cognac.

Termen ”Lot” används sällan i Charente, men Tesserons lanserar sin cognac under olika numrerade ”Lots”. Alfred Tesseron säger så här: “These ‘lots’ are in fact blends – or perhaps more precisely marriages – taken from our reserve stocks in order to favour more aromas, structure and complexity”.

I Systembolagets beställningssortiment finns fyra olika ”Lots” och sedan början av september är det möjligt att provsmaka dem alla i en ”minikollektion” i det fasta sortimentet. Det är en förpackning med 4 50 ml-flaskor av Lot N° 90, Lot N° 76, Lot N° 53 och Lot N°29. Numret på kollektionen är 80398 och den kostar 514 kronor.

Etiketter

Danielsson författare och konstnär med stort vinintresse, som skrivit ett tjugotal böcker, av vilka flera översatts. Har haft ett tjugotal enmansutställningar runt om i Europa. Bernt har sedan 2001 arbetat tillsammans med Åke Jacobsson som skribent och redaktör