Mer muskelbygge på Sigtuna Brygghus

Som namnet indikerar handlar det om en öl med extra allt, inklusive sköna toner från Bourbonfat.

– Ekfat är ett levande material som andas vilket skapar ett antal reaktioner. Lagringen gav därför smak till ölet från både whiskeyn och den naturliga vaniljsmaken i ekfaten. Vidare ökade alkoholhalten rejält i vår Imperial Stout från resterna av spriten som fanns kvar i trät, säger Emil Lindén om den nya brygden.

Faten som ölen legat på kommer från whiskeydestilleriet Blanton’s som grundades i Kentucky i USA för snart 30 år sedan. All deras whiskey är singel barrel vilket innebär att den inte blandas utan buteljeras ett fat i taget –för hand.

Samtliga fat övervakas noga under lagringen och tappas först när de är helt mogna. Bourbon Imperial Stout lagrades i fem månader på Blanton’s använda fat och lanseras nu under pågående öl- och whiskymässa.

Sigtuna Bourbon Imperial Stout_1

Johan Franco Cereceda är en av landets mest meriterade vinjournalister. Har bred erfarenhet av både journalistik och vin och annan dryck, bland annat som uppskattad utbildare. Johan har tidigare dessutom jobbat på flera av landets vintidningar. Är en av Nordens ledande Spanienspecialister.