Sherrylagrad whiskys storhet

Det spelar ingen roll vilken destilleridirektör man frågar om vilken som är den bästa whiskyn i hans eller hennes lagerhus. Varenda en, menar man på Nigab, kommer att peka på ett gammalt sherryfat och bedyra sin sherrylagrade whiskys storhet. Att GlenDronach nu genom sin svenska importör släpper åtta nya singelfat gör ju inte saken sämre.

glendronach_sherryDe åtta fat som master Blender Billy Walker har valt ut är mellan 10 och 42 år. Faten har från början innehållit de kanske mest prestigefyllda sherrytyperna, pedro ximenes och oloroso. Av de åtta faten är några klassiska sherrybutts, cirka 480 liter, övriga är sherry-puncheons, cirka 320 liter.

Samtliga är buteljerade vid fatstyrka, ofärgade och ofiltrerade. Stilen är klassisk glendronsk, mörka smaker med russin, dadlar, mandel, choklad, plommon och fikon och med en exklusiv, destilleritypisk finstämd pepprighet.

Att lagra whisky på begagnade sherryfat var för hundra år sedan det helt dominerande lagringssättet i Skottland. I dag ser det emellertid annorlunda ut, då sherryfaten ofta trängs undan av billigare amerikanska bourbonfat.

GlenDronach ligger inbäddat mellan böljande kullar och forntida stenhus vid Dronach Burn i södra Speyside. Destilleriet grundades 1826 och är ett av Skottlands äldsta licensierade destillerier. Det ägs sedan 2008 av destilleribolaget BenRiach Distillery Co som då köpte GlenDronach från Pernod Ricard. I dag äger gruppen även destillerierna BenRiach och Glenglassaugh.

Johan Franco Cereceda är en av landets mest meriterade vinjournalister. Har bred erfarenhet av både journalistik och vin och annan dryck, bland annat som uppskattad utbildare. Johan har tidigare dessutom jobbat på flera av landets vintidningar. Är en av Nordens ledande Spanienspecialister.