Gotlands första whisky

Sverige som whiskyland ger inte upp bara för att det går knackigt för Mackmyra och för att Grythyttans Whisky förlägger produktion utomlands. Det finns mer därbakom, bland annat whisky från svenska vinpionjären Lauri Pappinen på Gotland.
Gute WhiskyNu lanserar han nämligen öns första maltdestillat. Upplagan är bara 200 flaskor för detta första släpp. En begränsad upplaga som är både signerad och numrerad. Lite av en unik händelse med andra ord.

– Även om detta är en mycket smal produktion, så har den en publik som söker unika produkter. Målgruppen är mer samlare och presentmarknaden, säger Lauri Pappinen på Gute Vingård
Efter upp till nio år på fat, lanseras nu destillatet, som är helt lokalt producerad. Även malten är specialtillverkad för detta.

– Whiskyn har bara varit en kort tid på marknaden, men mottagandet har varit över förväntan. Jag är personligen extremt nöjd med resultatet, både när det gäller smak, karaktär och intresset från marknaden.

Lagring av whiskyn har skett i tre olika fat. Grunden är ett så kallat solera-system, där kommande släpp alltid kommer att innehålla delar från första delen från år 2004, som lagrats i Sherry-fat.

Flaskorna är på 50 cl och kostar 4 900 kr styck i beställningssortimentet.

Johan Franco Cereceda är en av landets mest meriterade vinjournalister. Har bred erfarenhet av både journalistik och vin och annan dryck, bland annat som uppskattad utbildare. Johan har tidigare dessutom jobbat på flera av landets vintidningar. Är en av Nordens ledande Spanienspecialister.