Japanska Suntory köper Jim Beam

Efter en tids rykten är det nu bekräftat att Suntory i Japan köper Chicagobaserade Beam Inc, där bland annat varumärket Jim Beam ligger. Affären innebär att världens tredje största dryckesföretag nu ser ljuset.

– Vi ser speciellt fram emot att jobba mycket närmare med Beams ledning och de anställda som kommer att spela en avgörande roll för företagets fortsatta utveckling, säger Nobutada Saji, ordförande för Suntorys styrelse.

Välkända varumärken hos Beam Inc.
Välkända varumärken hos Beam Inc.

Affären ska vara helt klar under andra kvartalet i år. Beams huvudkontor kommer även fortsättningsvis finnas kvar i Chicago, liksom företagets ledning, enligt uppgifter i internationell press.
Även från Beams håll tycks man vara nöjd med uppgörelsen.

– Våra gemensamma globala vägar in på olika marknader kommer att få företaget att expandera. Den starka utvecklingskapaciteten båda företagen har kommer dessutom att ge oss ytterligare fördelar, menar Matt Shattock, vd på Beam’s Inc.

Suntory får en ännu trevligare och bredare produktportfälj.
Suntory får en ännu trevligare och bredare produktportfälj.

Suntory har i sin portfölj varumärken som de japanska whiskymärkena Yamazaki, Hakushu, Hibiki och Kakubin samt skotska Bowmore och likören Midori. Beam äger i sin tur Jim Beam, Maker’s Mark, Knob Creek Bourbon samt de skotska Teacher’s och Laphroaig men även franska Courvoisier Cognac och mexikanska Sauza Tequila.

Vad affären innebär på den svenska marknaden är ännu för tidigt att säga.
Suntorys representant i Sverige är Philipson Söderberg och Jim Beam representeras av Edrington Sweden.

Etiketter

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.