Veritabelt pepparkaksmonster

pepparkaksmonsterHornstulls Bryggerisällskap brygger öl med lokala ingredienser som hyllar stadsdelen Hornstull på Söder i Stockholm.
Det första ölet var en Amber med honung från Tantolunden. En möjligen försiktig start. För nu blir det annat julbak, nämligen julölet Hornstull Pepparkakasmontser. Ett öl som är på imponerande (?) 19 volymprocent.

– Krogarna är en viktig del av Hornstull som mötesplats. Vi ville därför ta fram ett unikt julöl för våra krogar, ett julöl med karaktär precis som vår stadsdel, en julklapp från Hornstull till våra besökare helt enkelt, säger Sara Falkevik, marknadsansvarig för Hornstull.

Alkoholstyrkan i ölet har uppnåtts genom en frysdestillering som dessutom koncentrerat smaken av nygräddade pepparkakor som julölet bryggts på. Pepparkakorna hämtas från ett bageri på Söder.

Bakom Pepparkaksmonstret står Hornstulls bryggerisällskap tillsammans med PangPang Brewery.
– Jag känner bara till en annan öltyp som bryggts med den här frystekniken. Det är en av anledningarna till att det är klurigt att kategorisera ölet så vi kallar det en monsterale, säger Fredrik Tunedal på PangPang Brewey.

Men smakar det, så kostar det: 229 kr flaskan på 37,5 cl. Upplagan är begränsad.

Johan Franco Cereceda är en av landets mest meriterade vinjournalister. Har bred erfarenhet av både journalistik och vin och annan dryck, bland annat som uppskattad utbildare. Johan har tidigare dessutom jobbat på flera av landets vintidningar. Är en av Nordens ledande Spanienspecialister.