Välvilliga träandar

SINGLE MALT WHISKY Sankt Ibb Produktblad-SvDen femte juni är det dags, då lanseras endast 237 flaskor av Sankt Ibb, Cask 11-217 från Spirit of Hven. Vi ger ordet direkt till Master Distiller Henric Molin:

– Ibland har vi lyckan att upptäcka ett unikt fat i något av våra lagerhus, något som har en egen själ. Där vi ser en komplexitet blandat med enkelhet i magisk harmoni. Det är som om trädandarna, spirituella av helt rätt förutsättningar, har omfamnat whiskyn och skapat en egen entitet. Fat 11-217 är i sanning ett fat begåvat med välvilliga trädandar. Något alldeles speciellt. När vi går tillbaka i våra arkiv borde det kanske inte vara en överraskning med den extra kärlek och hårt arbete som masserades in i kornet redan från början under mältning och rökning likt Wagyu-principen. Kornet fick sedan en exceptionell resa med unikt framtagna jäststrängar och lång fermenteringstid i bryggeriet. Väl redo för destillering blev resan långsam och utan turbulens i de små unika kopparpannorna.

Whiskyn har buteljerats vid fatstyrka 51,4 % utan någon kol- eller kylfiltrering.

Namnet då – jo, det är ön Hvens eget skyddshelgon, sankt Jacob /st Ibb, Santiago). Tillsammans med brodern Johannes var han två av Jesus lärljungar och den förste aposteln som led martyrdöden

Danielsson författare och konstnär med stort vinintresse, som skrivit ett tjugotal böcker, av vilka flera översatts. Har haft ett tjugotal enmansutställningar runt om i Europa. Bernt har sedan 2001 arbetat tillsammans med Åke Jacobsson som skribent och redaktör