Futuristcampari


EXE Art label 750ML PANT_USA
Campari har alltid haft ett nära samarbete med designers och konstnärer och många av deras verk kan beskådas i Galleria Campari i Milano. I samlingarna finns flera berömda verk som har lånats ut till museum över hela världen, senast till Guggenheimmuseet i New York. Sedan 2010 har Campari i samarbete med Galleria Campari valt ut olika konstnärers verk som fått pryda flaskorna under begränsad tid. I år hedras den mest betydelsefulla av bolagets designers, Fortunato Depero (1892-1960), som är upphovsman till etiketten på Campari (nr 714, 199 kr) som säljs på Systembolaget under juni och juli. Ursprungligen är det en svartvit grafisk studie i bläck från 1928 som färgsatts.


VAnityFairDepero
Det var 1924 som Campari inledde samarbetet med Depero som resulterade i mängder med teckningar, affischer och grafiska verk. Mycket berömd och stilbildande blev den flaska som han designade för Camparisoda 1932. Den görs fortfarande och räknas till en av de stora designikonerna i vår tid. Till 80-årsjubileet gjorde designern Matteo Ragni en egen tolkning av den.

Futurismooggi
Depero växte upp i Rovereto i Trentino, flyttade till Rom 1914 och träffade futuristen Giacomo Balla. Tillsammans skrev de Ricostruzione futurista dell’universo (futuristisk rekonstruktion av universum) där de utvecklade de futuristiska idéerna. Några år senare flyttade han tillbaka till hemstaden och grundade ”Casa d’Arte Futurista” som specialiserade sig på att tillverka leksaker, tapeter och möbler. Efter flera sejourer till bland annat New York, där han arbetade mycket med tidningsomslag åt Vogue och Vanity Fair, återvände Depero 1950 till Rovereto och nio år senare kunde han öppna Galleria Museo Depero.
CAmpariSOdaBottle Idag ligger Casa d’Arte Futurista Depero (www.mart.trento.it) där, ett museum helt ägnat åt hans verk. Efter en längre tids restaurering är det återigen öppet.

Danielsson författare och konstnär med stort vinintresse, som skrivit ett tjugotal böcker, av vilka flera översatts. Har haft ett tjugotal enmansutställningar runt om i Europa. Bernt har sedan 2001 arbetat tillsammans med Åke Jacobsson som skribent och redaktör