Glutenfritt

EstrellaGlutenFreeFörra året ökade försäljningen av glutenfritt öl i Sverige med hela 80 procent. Lika drastiskt har inte glutenintoleransen ökat, även om den ständigt gör det och vi här hemma har en av de högsta frekvenserna i världen. Däremot har allt fler börjat välja bort gluten i maten eftersom de inser att man faktiskt mår bättre, dessutom håller sig många till glutenfritt för att gå ner i vikt. Även efterfrågan på andra glutenfria produkter stiger kraftigt, det visar siffror från branschorganisationen Livsmedelsföretagen. Försäljningen av glutenfria livsmedel har ökat med 20 procent de senaste fyra åren.

Idag finns det fem olika sorters glutenfria öl på Systembolaget och Carlsberg Sverige är den leverantör som säljer mest öl i segmentet och står för mer än hälften av volymen. Den starkaste tillväxten står Estrella Damm-Daura för.
– Vi märker tydligt av den rådande hälsotrenden att välja bort gluten, vilket visar sig i ett kraftigt ökande intresse för våra glutenfria öl, säger kommunikationschef Henric Byström på Carlsberg Sverige.

 

SaxonGlutenfria öl

I ordinarie sortimentet:

Saxon (nr 1519, burk 50 cl, 13,90 kr)

Green’s Blond (nr 1328, 33 cl, 26,50 kr)

Zatec (nr 1550, 33 cl, ekologisk, 17,90 kr)

Estrella Damm Daura (nr 1532, 33 cl, 14,90 kr)

I beställningssortimentet:

Green’s (nr 1306, 33 cl, 26,50 kr, endast i helt kolli om 24 st)

Etiketter

Danielsson författare och konstnär med stort vinintresse, som skrivit ett tjugotal böcker, av vilka flera översatts. Har haft ett tjugotal enmansutställningar runt om i Europa. Bernt har sedan 2001 arbetat tillsammans med Åke Jacobsson som skribent och redaktör