Destilleriet som kom hem

Aultmore12_packagingOm destilleriet Aultmore kunde/kan ni läsa i Allt om Whisky #6-14. Nu har deras 12-åriga officiella single malt äntligen kommit hit. Den ligger i beställningssortimentet, har fått nummer 85568 och kostar 479 kronor.

Aultmore ligger i utkanten av Speyside, längs vägen mellan Keith och kuststaden Buckie. Destillerinamnet är angliserad gaeliska, det betyder ”den stora bäcken” och syftar på vattenkällan Auchinderran Burn som rinner genom Foggie Moss intill.

Bakom bygget stod Alexander Edward, en då etablerad och i branschen välkänd man som ägde destilleriet Benrinnes, som han ärvt efter sin far. Han var också en av grundarna till Craigellachie Distillery men Aultmore blev det första destilleri han byggde upp från grunden. Redan från början var tanken att Aultmore i huvudsak skulle förse de då blomstrande blendfirmorna med single malt.

1898 grundade han The Oban & Aultmore-Glenlivet Distilleries Company Limited. Dessvärre skrevs ett kontrakt med den sedermera ökända blendfirman Pattison. Bröderna Pattisons skandalomsusade konkurs samma år ledde till en branschnedgång utan like och sedan följde flera katastrofer på löpande band: världskriget, Förbudstiden i USA och västvärldens depression. Det blev för mycket – Edward tvingades sälja Aultmore och 1927 köptes det av John Dewar & Sons, som bara två år senare sålde det vidare. Sedan har det, som de flesta destillerier, valsat runt lite bland olika ägare, men 1998 kom det på sätt och vis hem igen: det köptes av de tidigare ägarna John Dewar & Sons, som samma år i sin tur köptes av Bacardi.

Etiketter

Danielsson författare och konstnär med stort vinintresse, som skrivit ett tjugotal böcker, av vilka flera översatts. Har haft ett tjugotal enmansutställningar runt om i Europa. Bernt har sedan 2001 arbetat tillsammans med Åke Jacobsson som skribent och redaktör