Svarte eldjätten


Black NorseI den fornnordiska mytologin förekommer en herre vid namn Surt, eller Surtr på fornisländska. Han bär epitetet ”Den svarte” som kommer sig av att han alltid är nedsotad. Han är anfader och mäktigast av ”eldtursarna” – eldjättarna från Muspelheim. När Ragnarök närmar sig ger han sig på Frej med sitt brinnande svärd, han klyver honom med det blir själv dödad när världen går under. På Island förknippas han med vulkaner och Surtsey kommer från hans namn.The_giant_with_the_flaming_sword_by_Dollman

Möjligen var det han som Ian MacLeaod Distillers tänkte på när de döpte en ny whiskyblend till Black Norse. Den dyker upp den 2 mars via Philipson Söderberg och har då försetts med Systembolagsnumret 422 och en prislapp som lyder 299 kronor.

Den beskrivs bjuda på ”en stor och blanserad doft av torkad frukt med maritima inslag och milda rökiga toner av ek”. Stark sherrysmak har den och det hela ”landar i en blandning av mjuk malt, russin, apelsin och torvrök”.

Danielsson författare och konstnär med stort vinintresse, som skrivit ett tjugotal böcker, av vilka flera översatts. Har haft ett tjugotal enmansutställningar runt om i Europa. Bernt har sedan 2001 arbetat tillsammans med Åke Jacobsson som skribent och redaktör