Laing’s mytologiska Islay-trilogi

Yula-Bottle_200pxYula är en tämligen okänd gudinna i den nordiska mytologin, men hon lär ha gett sig ut på en resa för att söka efter sin älskade som förlorat för länge sedan. Med sig hade hon ett förkläde som var fullt med juveler (man kan fråga sig varför). De trillade ur efter hand och skapade ett bälte med öar och den sista juvelen förvandlades till Isle of Islay som betyder just ”Yulas ö”. Där lär hon ha begravts på en plats som utmärktes med två höga stenar.

Douglas Laing’s gör nu en koppling till gudinnan ifråga när man lanserar första kapitlet av tre i en Islay-trilogi. Den består av flera av öns mest eftersökta malter, och i denna den första har de buteljerats vid tjugo års ålder. Endast 900 flaskor har det blivit, och för en av dem tar Maison du Whisky 155 euro.

Och så här lär gudinnan ifråga smaka:
”On the nose, Yula is clean and fresh, with an oceanic character. Palate-wise, detect sweet barley and peat smoke initially, building to charred wood, chimney soot and soft tones of tar, before reverting to its earlier, butterscotch sweetness. More burnt hues appear on the finish, with the introduction of soft camphor tones, coal dust and smoke.”

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!

Verifierad av MonsterInsights