Från Braveheart till Imperial Stout


AOW_Midtfyn_imperial_stout_150Bryggeriet Midtfyns Bryghus grundades 2004 i Brobyværk och bryggde till en början endast två öl på licens från Skottland: Moulin Ale och Braveheart.

Två år senare köptes bryggeriet av Eddie Szweda som fortfarande äger det. Han utvidgade sortimentet avsevärt, bland annat med en Imperial Stout som utsågs till bästa nya danska ölet 2007.

Samma år hamnade Midtfyn på Hollywoods radar. Det var Mel Gibson som inte tyckte att de kunde brygga ett öl med samma namn som filmen han spelade huvudrollen i – även om han gjorde det sju år tidigare. Meget mærklig, med tanke på att ölet bryggts i Skottland sedan länge.

Vid det laget hade Eddie redan bestämt sig för att ölet skulle tas ur produktion, men på rent trots lät han det vara kvar. Beslutet gav honom en enorm respons och massor av plats i media – väl värt de 10 000 danska kronor som hela incidenten kostade honom.

Sommaren 2013 flyttade Eddie bryggeriet till helt nybyggda lokaler i Årslev där det också installerades sprillans ny utrustning. Imperial Stout följde förstås med och den 18 mars kommer den hit, förses då med numret 11680 och priset 36,90 kronor.

Danielsson författare och konstnär med stort vinintresse, som skrivit ett tjugotal böcker, av vilka flera översatts. Har haft ett tjugotal enmansutställningar runt om i Europa. Bernt har sedan 2001 arbetat tillsammans med Åke Jacobsson som skribent och redaktör