Två nya kaffestouts från Dugges

Sagt och gjort: Tillsammans skapade Dugges och Anders Holzner Ethiopia Gedeo, en imperial stout som fick vila på kaffe från Gedeozonen i Etiopien. Det är en liten subregion i södra Etiopien och där ligger välkända och toppresterande processtationer på rad: Konga, Aricha, Chelba. Gedeo är ett unikt kaffe som varit i ropet i flera år. Kring stationerna odlar lokalbefolkningen kaffe på höjder av nära 2000 meter över havet.

Ethiopia - Gedeo Zone Yirgacheffe District

Sommaren 2015 lanserades Ethiopia Gedeo och resultatet blev över förväntan liksom responsen de fick. Och helt klart skulle det bli mer samarbete.

Och den 4 mars är det nu dags för två nya kaffestouts från Dugges och Johan & Nyströms samarbete: Ethiopia Welena (nr 11294, 39,70 kr) och Imperial Geisha (nr 11516, 39,70 kr).

Ethiopia Welena är en imperial stout på 10% ABV som vilat på Signature Origin-kaffe – det är Johan & Nyströms eget namn på kaffe som odlas, processas och exporteras från enskilda gårdar. Det här kaffet kommer från kaffeplantagen Welena som ligger i Oromia, en av Etiopiens största regioner. Gårdarna ligger i en zon som kallas Guji i Oromias södra del, det lokala området kallas Shakiso, det angränsande Sidama och zonen är återigen Gedeo.

bottle_web2_EthiopiaWelena

Imperial Geisha är en imperial stout på 10% ABV som vilat på kaffe som kommer från Finca Santa Teresa i Panama. Den ligger i Chiriquíprovinsen nära staden Volcan. Där odlas ett flertal olika kaffesorter, bland andra det sällsynta och eftertraktade Geisha som ursprungligen växte vilt i Etiopien. Man upptäckte Geisha för första gången på 1930-talet, på bergssluttningar i närheten av staden Gesha i västra delarna av landet. Det är ett kaffeträd som kan bli högt och med tunna långa löv av grön/röd färg. Grenarna är tunna, långsträckande och växer med stora avstånd från varandra på stammen.
Geisha innehåller helt naturligt cirka 30% mindre koffein än de flesta andra Arabicasorter.

panama-chiriqui

1953 introducerades Geisha i Centralamerika, närmare bestämt i Costa Rica. Därifrån spred den sig till Panama där den kommit att spela stor roll.

Grundölet är detsamma för de båda kaffestouten och det är bryggt på Pilsner-, Carahell-, Brown-, Carafa 3-, Pale Chocolate- och Rökmalt. Humlat med Target och Herkules och jäst med Ale-jäst.

Ethiopia Welena (nr 11294, 39,70 kr) och Imperial Geisha (nr 11516, 39,70 kr).

Danielsson författare och konstnär med stort vinintresse, som skrivit ett tjugotal böcker, av vilka flera översatts. Har haft ett tjugotal enmansutställningar runt om i Europa. Bernt har sedan 2001 arbetat tillsammans med Åke Jacobsson som skribent och redaktör